Sazvan hitan sastanak SZO: Šire se

Odbor za hitna pitanja Svetske zdravstvene organizacije sastaje se danas, dve nedelje pre redovnog, kako bi razmatrao pitanje novih sojeva koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2021.

09:03

Sazvan hitan sastanak SZO: Šire se
Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Odbor se obično sastaje svaka tri meseca ali ovog puta generalni direktor organizacije sazvao je članove dve nedelje ranije da razmatraju teme koje zahtevaju hitnu raspravu.

"Radi se o novim sojevima virusa, upotrebe potvrda o vakcinaciji i testovima za medjunarodne putnike", navodi se u saopštenju SZO objavljenom sinoć u Ženevi.

Komitet stručnjaka kome predsedava Francuz Didije Husen, će se sastati danas a preporuke organizacije zemljama članicama će biti objavljene posle sastanka, navedeno je u saopštenju.

Taj odbor je na svom drugom sastanku 30. januara 2020. dao savet generalnom direktoru Tedrosu Adhanomu Gebrejezusu da proglasi hitnu zdravstvenu situaciju medjunarodnog značaja, najviši nivo uzbune kada su epidemije u pitanju, što je on i uradio.

Britanski i južnoafrički sojevi korona virusa, posebno zarazni, proširili su se u više desetina zemalja zahvaćenih novim talasom zaraza koji ni zaključavanja, policijski čas i kampanje vakcinacija ne uspevaju da zaustave.

Prema SZO novi soj virusa prvo zabeležen u Britaniji pronadjen je do sada u 50 zemalja i teritorija a soj iz Južne Afrike u 20 zemalja , ali organizacija smatra da je ta procena verovatno manja od stvarne.

Ti sojevi mogu se identifkovaiti samo sekvencom njihovog genetskog koda, što je analiza koja nije svuda moguća. ;

Treća mutacija, poreklom iz brazilskog Amazona i koju je u nedelju otkrio Japan, trenutno se analizira i mogla bi da utiče na imuni odgovor, navela je SZO u svom nedeljnom izveštaju nazivajući ga "zabrinjavajućim sojem".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: