Kostreš: Opozicija iz nekadašnjeg SZS neprestano jača Vučićevu vlast

Bojan Kostreš je ocenio da opozicija iz nekadašnje SZS i Ujedinjene opozicije Srbije svojim postupcima neprestano jača vlast predsednika Aleksandra Vučića.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92, arhiva
Foto: B92, arhiva

" Zdravo za gotovo se uzima taj pojam opozicija. Mi smo opozicija Vučiću jer je nacionalista, jer je centralista, jer su evropske integracije u zastoju, zato što je preblizu Rusima, zato što je preblizu Kinezima, zato što dozvoljava Crkvi da radi to što radi", rekao je Kostreš za Radio-televiziju Vojvodine.

Ali, nastavio je on, „niste opozicija samo ako želite da zamenite Vučića i da radite isto što i on. Ne želimo da prihvatimo formiranje političkog sistema u kojem vlada logika ‘ako nisi za Vučića, onda si za Đilasa’, ili obrnuto“.

Ocenio je da je bojkot izbora bio pogrešna politička procena i zbog toga Vučić danas ima apsolutnu vlast, iako sada i pojedini lideri opozicije, poput Borisa Tadića i Boška Obradovića govore da je bojkot bio pogrešan i da se na izbore mora izaći.

"A nas napadaju oni koji su organizovali glupost s bojkotom. To je politička opcija koja svojim potezima Vučiću dozvoljava da bude sve jači, a nas napadaju da smo izdajnici. Njihove greške su skupo koštale sve nas. Vučić neće predati vlast, sem da izgubi na izborima. Mi smo Miloševića pobedili na izborima. Ne može vlast drugačije da se menja "ukazao je Kostreš.

Podsetio je da je LSV proglašavana izdajničkom jer je rekla da nekadašnji predsednički kandidat Saša Janković nema kapacitet da napravi politički rezultat.

"Pitam vas gde je sada Saša Janković. Proglašavani smo izdajnicima kada smo tvrdili da ne treba trošiti energiju gradjana na demonstracijama, već treba izaći na izbore i braniti izborne rezultate. Nismo želeli u koaliciju sa SZS-om jer smo rekli da nećemo sa Ljotićevcima i da nema šanse da tako raznorodna koalicija uspe. Danas više ne postoji ni SZS, ne postoji čak ni njegova naslednica Ujedinjena opozicija Srbije. Gde je taj njihov "famozni" Sporazum sa narodom? Ispostavilo se da smo bili u pravu", rekao je Kostreš.

Dodao je da je koalicija Vojvođanski front trajno opredeljenje LSV-a, „ali mislimo da moramo imati saveznike i južno od Save i Dunava i takav jedan savez bi trebalo da bude napravljen. Ako ne bude napravljen, ići ćemo samostalno na sledeće izbore“, kazao je Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu