Tramp razmišlja o samopomilovanju?; "Neću ići na inauguraciju"

Odlazeći predsednik SAD Donald Tramp objavio je prvi tvit nakon što mu je ta društvena mreža privremeno zabranila objave zbog podsticanja na nasilje.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 08.01.2021.

16:45

Tramp razmišlja o samopomilovanju?;
EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL

"75 miliona američkih patriota koji su glasali za mene, AMERIKA NA PRVOM MESTU i UČINIMO AMERIKU OPET VELIKOM imat će VELIKI GLAS još dugo. Niko im neće pokazati nepoštovanje ili ih nepošteno tretirati na bilo koji način!!!" napisao je Tramp.

Podsetimo, Tviterr je Trampu na 12 sati zabranio objave nakon nasilnog upada njegovih pristalica u zgradu Kapitola u Vašingtonu, u kojoj su smešteni Kongres i Senat.

Tramp je, podsetimo, na velikom skupu u Vašingtonu prvo nahuškao svoje pristalice da krenu prema Kapitolu, a potom je na Tviteru u par navrata ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari. Fejsbuk mu zabranio objave do kraja mandata

Fejsbuk mu je, za razliku od Tvitera, zabranio objave do kraja mandata.

"Verujemo da su rizici toga da dopustimo predsedniku da nastavi koristiti naše usluge jednostavno preveliki", objavio je osnivač Fejsbuka Mark Zukerberg.

"Neću ići na inauguraciju"

Tramp se potom ponovo oglasio napisavši da neće ići na inauguraciju Džoa Bajdena 20. januara.

"Za one koji su pitali, neću ići na inauguraciju 20. januara", napisao je on na Tviteru.

Američki zvaničnici odbili su da saopšte šta će Tramp raditi na dan Bajdenove inauguracije, ali je škotski Sandej post izvestio ove nedelje da aerodrom u Prestvik u Glazgovu očekuje dolazak američkog vojnog aviona, koji je ranije koristio Tramp.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon kaže da zbog zatvaranja u sklopu borbe protiv kovida 19, američki predsednik Donald Tramp neće dobiti dozvolu da igra golf.

Izvori CNN: Tramp razmatra mogućnost samopomilovanja

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp sa svojim saveznicima i advokatima, uključujući i savetnika Bele kuće Peta Čipolonea, razmatra mogućnost samopomilovanja, navodi CNN pozivajući se na više izvora.

Neki od tih razgovora dogodili su se u poslednjim nedeljama, navodi jedan od izvora. Nije jasno da li su razgovori usledili posle nereda na Kapitolu podstaknutih predsednikovom retorikom ili nakon njegovog kontroverznog razgovora sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom.

Tramp se raspitivao o pravnim i političkim posledicama samopomilovanja, tvrdi izvor blizak odlazećem američkom predsedniku.

Njujork tajms je juče preneo da je Tramp u razgovorima nakon izbora sugerisao da bi želeo samog sebe da pomiluje, pozivajući se na dva izvora upoznata sa situacijom.

On je takođe zatražio pravno mišljenje o tome da li ima ovlašćenja da samog sebe pomiluje, kada je savetovan o potencijalnim političkim posledicama. Ovaj izvor je rekao da još uvek nije jasno da li će predsednik samog sebe pomilovati.

Drugi izvor je naveo da ovu temu ne razmatra savetnik Bele kuće, što ne znači da se to neće dogoditi u budućnosti ili da pravni savetnik ministarstva pravosuđa ne razmatra ovaj slučaj u ovom trenutku.

CNN je ranije preneo da Tramp o mogućnosti samopomilovanja razgovara sa svojim saradnicima od 2017. godine i da je opsednut ovom idejom.

On je 2018. godine takođe na tviteru objavio da veruje da ima ovlašćenja da učini tako nešto i da su mu to potvrdili brojni savetnici, ali da nema razloga da to uradi, jer nije učinio ništa loše.

Ipak, predsedničko samopomilovanje nije testirano, a stručnjaci su podeljeni po pitanju ustavnosti ovog poteza.

U pravnom memorandumu ministarstva pravosuđa se navodi da predsednik ne može sam sebe da pomiluje, ali da može da istupi sa funkcije na kojoj bi ga zamenio potpredsednik, koji bi onda mogao da ga pomiluje. Ovaj dokument, međutim, nije obavezujući.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: