Da li je to Iran indirektno objavio rat?

Iran nastavlja obogaćivanje uranijuma, što predstavlja objavu rata međunarodnoj zajednici. Uzrok tome je borba za vlast u Teheranu, prenosi Dojče vele.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2021.

15:18

Da li je to Iran indirektno objavio rat?
Foto-ilustracija: Profimedia

Nemačka, Francuska i Velika Britanija žestoko su se borile za nuklearni sporazum sa Iranom, koji je potpisan pre pet godina. Od kraja 2018. godine, otkako je Tramp napustio sporazum, njegova stabilnost je dovedena u pitanje, prenosi Dojče vele.

Za najveći uspeh zajedničke evropske politike uzima se ugovor o smanjenju iranskog nukleanrog programa. Međutim, sada je poljuljan.

Kako prenosi Dojče vele, zakonski je uređeno da se u nuklearnom postrojenju Fordas poveća proizvodnja uranijuma za 20 procenata. Iako je Iran tako i dalje ispod granice koja je neophodna za proizvodnju materijala za naoružanje, prelazi ugovorom dogovorenu granicu za više od tri procenta. Takođe, inspektori međunarodne atomske organizacije iz Beča ne bi trebalo da imaju dozvoljen pristup postrojenjima.

Ovo obogaćivanje uranijuma predstavlja objavu rata međunarodnoj zajednici, jer poverenje ne ulivaju ni zaplena južnokorejskog tankera, nastavak politike Teherana sa zarobljavanjem građana zemalja sa zapada i onih sa dvojnim državljanstvom.

Kako Dojče vele prenosi, predsednik Rohani nije pristalica najavljene promene politike, a s obzirom na to da je zemlja zapala u ekonomsku krizu, i iranski eksperti se takođe pitaju kako će se platiti nove centrifuge i ubrzani nuklearni program.

Ovakvim postupcima Teheran izaziva međunarodnu zajednicu i pokušava da ucenjuje. Smatra se da, kada bi SAD ponovo ispunjavale svoje obaveze, Iran bi se vrlo brzo vratio poštovanju sporazuma.

Odnos sa novom vladom u Americi otpočetka je zategnut. Bajdenovi savetnici nagovestili su povratak sporazumu, ali teško da će ta priča proći na planu unutrašnje politike SAD. Pogotovo ako se primeti da je Teheran svojim otvorenim kršenjem sporazuma izazvao Vašington, prenosi Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: