A gde je?

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samarždija slete je sinoć u Sarajevo noseći ikonu koju je Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.

Izvor: B92

Petak, 25.12.2020.

07:10

A gde je?
Tanjug/AP Photo/Kemal Softiæ

Kako saznaje sarajevski portal Klix.ba, ikonu po dolasku u Sarajevo nije odneo ni u Ministarstvo spoljnih poslova niti u Predsedništvo BiH. Nije poznato čak ni da li će to uraditi sdanas jer se ne zna da li je ikona prijavljena kao dipolomatska ili obična pošta.

U praksi, diplomatska pošta, odnosno sve ono što je važno i vredno, ide iz Ambasade prema Ministarstvu spoljnih poslova, a ako je reč o diplomatskoj pošti, onda je Samardžija bio u ulozi diplomatskog agenta.

Ukoliko je pak Samardžija ikonu nosio kao običnu poštu, može raditi s njom šta želi.

Takođe, pitanje je zašto ikona nije predata Interpolu u Moskvi da je svojim kanalima proslede na daljnje provere.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pre dva dana je prosledilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Lavrovu tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj potez je usledio nakon što je iz Ukrajine stigle tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Rusko ministarstvo očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol, kako bi se utvrdilo poreklo ikone.

Iz Dodikovog kabineta ranije su saopštili da ikona nije ukradena, nego da je porodična i osveštana, a portparol predsednika SNSD-a Radovan Kovačević je rekao da ikona pripada porodici iz Banjaluke, da je vredna 100-200 evra i da je upravo porodica koja je navodni vlasnik ikone imala želju da je dobije Lavrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: