Po dokumentu Vesa Mičela NATO se pojačava u našem komšiluku

NATO će pojačati svoj angažman u Bosni i Hercegovini, saznaje sarajevski Avaz.

Izvor: B92

Petak, 04.12.2020.

09:43

Po dokumentu Vesa Mičela NATO se pojačava u našem komšiluku
Foto: Depositphotos, RailwayFX

Posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana, navodi se u dokumentu o budućnosti najjače vojnopolitičke alijanse, otkriva "Dnevni avaz".

Naime, grupa međunarodnih eksperata, koju su predvodili ugledni diplomati Tomas de Mezijer i Ves Mičel, predala je strateški dokument "NATO 2030" generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu.

Proširiti pomoć

U njemu se na nekoliko mesta spominje i Bosna i Hercegovina. Naglašeno je kako bi NATO trebalo da nastoji da pojača angažman u Bosni i Hercegovini, a posebnu pažnju treba posvetiti suzbijanju destabilizacije, pogotovo hibridnim sredstvima i dezinformacijama, širom zapadnog Balkana.

Jedna od preporuka koju su uputili stručnjaci je da NATO-ovu politiku otvorenih vrata treba podržati i oživeti kao "jedan od ključnih faktora kako bi se partneri mogli modernizovati, integrisati i pripremiti za eventualno buduće članstvo".

"NATO bi trebalo da proširi svoju pomoć partnerima koji su izjavili da žele da se pridruže Savezu (BiH, op. a.), kako bi pomogli u razvoju alata i reformi koji su potrebni za ispunjavanje kriterijuma za članstvo, radeći zajedno s političkim, vojnim, civilnim i administrativnim strukturama partnera. Takođe, NATO bi trebalo da ostane predan odluci donesenoj u Bukureštu iz 2008. godine u kojoj se navodi važnost podizanja pregovora o članstvu na viši nivo", navedeno je u dokumentu koji je juče predstavljen u Briselu.

Povodom toga, NATO zvaničnik je za "Dnevni avaz" izjavio kako Alijansa ima "dugogodišnje obostrano korisno partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom".

Oružane snage

"Posvećeni smo pružanju podrške Bosni i Hercegovini u sprovođenju reformi dugi niz godina, jer su saveznici posvećeni stabilnoj i sigurnoj BiH, ali i zapadnom Balkanu. Pozdravljamo našu kontinuiranu saradnju na reformi bh. oružanih snaga i struktura. Takođe pozdravljamo doprinos Bosne i Hercegovine našoj evroatlantskoj sigurnosti, uključujući misiju u Avganistanu", naveli su.

Osim članstva u EU, jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva BiH je pristupanje NATO savezu. Drugi korak pristupanja je učešće u Akcionom planu za članstvo (MAP), u kojem se trenutno BiH nalazi.

Projekat se nastavlja

"Projekat 'NATO 2030' se nastavlja, a generalni sekretar će nastaviti savetovanje sa saveznicima i kontaktirati parlamentarce, civilno društvo, privatni sektor i mlade lidere. Nakon toga će pripremiti svoje predloge za savezničke vođe. Njegove preporuke će dati dodatne informacije u kojem smeru vođe Severoatlantskog saveza treba da odlučuju kada se sastanu sledeće godine", naveo je sagovrnik Dnevnog avaza iz NATO saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: