Novinar upao na poverljivu konferenciju ministara odbrane EU VIDEO

Jedan holandski novinar uspeo je da "upadne" na poverljivu video konferenciju ministara odbrane Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/CLEMENS BILAN
EPA/CLEMENS BILAN

To se desilo pošto je holandska ministarka odbrane Ank Bejlfeld slučajno na Tviter postavila detalje za logovanje na video konferenciju.

Vidno iznenađeni novinar Daniel Ferlan, koji prati oblast tehnologije, počeo je da maše kada je shvatio da je "upao" na video sastanak.

"Znate li da ste na poverljivoj konferenciji", upitao ga je visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi BBC na srpskom.

"Da, da, izvinite. Ja sam novinar iz Holandije. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju", rekao je Ferlan dok su se ministri smejali.

"Odlazim odavde", brzo je dodao.

Borelj ga je upitao da li zna da je to što je uradio kažnjivo zakonom.

"Bolje se izlogujte pre nego što policija stigne", rekao je Borelj.

Direktor Transaprensi Internešnel EU Mihael van Hulten objavio je na Tviteru snimak incidenta uz komentar: "Ono Ferlanovo hakovanje sastanka ministara odbrane EU? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija".

Ferlan je uspeo da se pridruži sastanku pošto je ministarka odbrane Holandije Ank Bejlfeld tvitovala fotografiju na kojoj se nalazi adresa i PIN kod za logovanje.

"Posle nekoliko pokušaja, novinar RTL je uspeo da pogodi PIN kod, jer je od šest cifara u tvitu bilo napisano pet", prenele su novinske agencije.

Dok se mnogi smeju ovom događaju, ima i onih koji se pitaju kako su obezbeđeni poverljivi sastanci zvaničnika EU.

Sastanak je prekinut zbog upada novinara, dok je portparol Saveta za spoljne poslove rekao za RTL da je "takvo kršenje nezakonito i da će biti prijavljeno vlastima".

Portparol holandskog ministarstva odbrane rekao je da je objavljivanje podataka o prijavljivanju na sastanak "glupa greška".

"Ovo pokazuje koliko pažljivi i oprezni treba da budete kada šaljete sliku sastanka", naveo je on u izjavi.

strana 1 od 618 idi na stranu