Trampova nova teorija o prevari - umešani i Srbi

U Sjedinjenim Američkim Državama ne stišava se bura nakon predsedničkih izbora, a dosadašnji predsednik Donald Tramp i dalje tvrdi da je bilo prevara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL
Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Pročitajte još:

Stigli novi rezultati - Trampova Pirova pobeda

U više država Trampov tim tražio je ili ponovno glasanje i bilo kakav pravni način da ospori rezultate glasanja.

Tramp je juče na Tviteru za prevaru optužio sistem za brojanje glasova "Dominion".

On tvrdi da mu je 2,7 miliona glasova izbrisano, a kako je dodao, samo u Pensilvaniji prebačena je 221.000 njegovih glasova demokratskom kandidatu Džou Bajdenu. Napisao je i da je 941.000 njegovih glasova izbrisana.

​Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi sistem "Dominion" 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Na društvenim mrežama onda je počelo da se piše da je za Bajdenovu pobedu u Mičigenu kriva mašina koja je brojala glasove; mašina je delo kompanije Dominion u kojoj rade Srbi, a kompanija ima i predstavništvo u Srbiji.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža – a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija – sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD, što nije istina, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari i Bila Klintona koji su umešali prste u Dominion, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je Dominion “izbrisao” ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu.

Čak i greška koje se jeste dogodila u Mičigenu kada je okrug Antrim prema prvim prognozama najavio trijumfalnu pobedu Džoa Bajdena bila je ljudska i nije imala veze sa mašinama.

Njujork tajms i AP pišu da mašine kompanije Dominion ni na koji način nisu opstruirale izbore, ali i da su korišćene u samo dva od pet okruga u Džordžiji i Mičigenu gde su zabeleženi problemi u prebrojavanju glasova; softver Dominion nije imao veze ni sa jednom od nepravilnosti.

Kompanija Dominion je, prema navodima Njujork tajmsa, iz Kanade, ali su srpski mediji još 2017. godine, posle predsedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion voting” osmišljava softvere koji se koriste za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Trampove pristalice ovo žele da iskoriste za osporavanje Trampovih rezultata. I srpski mediji preneli su izjavu Emerald Robinson, novinarke Njuzmaksa i izveštača iz Bele kuće, koja je rekla da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine i softvera napravljenog u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 618 idi na stranu