“Mini Šengen je osnovan u Novom Sadu- Kosovo i Albanija postaće kolonije Srbije"

Zamenik predsednika Samoopredeljenja Gljauk Konjufca izjavio je da se “Mini Šengen” može nazvati i “Mini Novi Sad”, jer je stvoren u Novom Sadu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ STRINGER
Ilustracija: EPA-EFE/ STRINGER

Kako navodi, to omogućava Srbiji da ostvari dugogodišnji san o stvaranju zajedničkog tržišta sa tzv. Kosovom, Albanijom i Severnom Makedonijom.

"Ovo je izvanredna usluga za Srbiju u ovom prostoru u kojem žive Albanci, kojim će Srbija dobiti dominantni položaj na tržištu i privredi regiona", rekao je Konjufca.

Tzv. Kosovo i Albanija će završiti kao trgovinske kolonije Srbije, upozorio je drugi čovek Pokreta Samoopredeljenje i bivši kosovski ministar pravde.

On je naveo da je Samoopredeljenje ukinulo taksu uvedenu Srbiji, ali je zabranilo ulazak srpske robe. Rekao je da je taj reciprocitet zaoštrio odnose sa Aleksandrom Vučićem i Ričardom Grenelom.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti nije odbio da ode u Belu kuću, javlja Gazeta Ekspres.

“Reciprocitet je sprečio susret Vučića i Kurtija. Grenel nije prihvatio reciprocitet”, rekao je Konjufca.

Konjufca je rekao da se Abdulah Hoti povukao od uzajamnog priznavanja, a da se u originalnom dokumentu, u tački deset, kaže uzajamno priznavanje manjina, a ne uzajamno priznavanje dveju zemalja.

“Ostavljeno je dvosmisleno. To se zvalo uzajamno priznavanje i manjina. Ni ova verzija, koja je bila dvosmislena, nije shvaćena. Otići tamo i povinovati se Vučiću, to ne ojačava Kosovo”, rekao je Konjufca gostujući u program TV Syri.

Prema njegovim rečima, dokument potpisan u Vašingtonu imao je nekoliko problema, među kojima su Gazivode i “Mini Šengen”.

“Nikada nije prihvaćeno pominjanje kosovskih resursa u pregovorima. Ni vode, ni rudnici. To su obaveze preuzete prema Srbiji. Govori se o ekskluzivnom resursu Kosova. Eksproprisani deo koji se nalazi na teritoriji Srbije platio je narod Kosova”, rekao je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 103 idi na stranu