NATO odobrava

Brisel -- Ove nedelje se očekuje dogovor ministara odbrane zemalja članica NATO o izgradnji svemirskog centra na jugozapadu Nemačke.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Deposit/RailwayFX
Foto: Deposit/RailwayFX

Ta odluka se donosi u jeku zabrinutosti zbog onoga što zapadna vojna alijansa vidi kao sve agresivnije ponašanje Rusije i Kine.

Uoči dvodnevnog sastanka koji počinje sutra, 22. oktobra, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će novi svemirski centar biti postavljen u Ramštajnu, vazdušnoj bazi blizu francuske granice, sa namenom bi se dodatno olakšaju satelitske i vojne komunikacije tokom operacija severno-atlantske alijanse širom svijeta.

"NATO nastavlja da se prilagođava u svim sferama, uključujući svemir, koji je svake godine sve zagušeniji. Neke države, pre svih Rusija i Kina, razvijaju sisteme koji bi mogli da zaslepe, onesposobe ili obore satelite u orbiti", upozorio je Stoltenberg.

Oko Zemlje kruži oko 2.000 satelita, više od polovine kontrolišu članice NATO, a sistem satelitskih komunikacija omogućava gotovo sve - od usluga mobilne telefonije do vremenske prognoze.

Trenutno se oko 40 odsto NATO komunikacija realizuje posredstvom satelita, navodi se u izveštaju Radija Slobodna Evropa.

"Svemir je presudan za našu sposobnost navigacije, komunikacije, otkrivanje lansiranih projektila i brze, a efikasne i sigurne satelitske veze su vitalne za naše trupe", rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da cilj saveznika nije "militarizacija svemira već podizanje svesti u okviru NATO o izazovima u svemiru i zajedničkoj sposobnosti da se nosimo s njima".

U decembru su članice severno-atlantskog saveza prepoznale svemir kao peti domen operacija koji se mora braniti jednako efikasno kao vazdušni prostor, kopno, more i sajber prostor.

strana 1 od 647 idi na stranu