Japanski premijer pozvao Putina da okončaju Drugi svetski rat

Novi japanski premijer Jošihide Suga je danas telefonom razgovarao s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: Beta/AP
Podeli
EPA-EFE/ CARL COURT / POOL
EPA-EFE/ CARL COURT / POOL

On je predsedniku Rusije rekao, kako je izneo, da želi potpisivanje mirovnog sporazuma kojim bi se i formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svetskog rata.

Suga je rekao da želi i rešavanje teritorijalnog spora oko ostrva koja ruska strana drži i naziva ih Kurilskim, a japanska svojom Severnom teritorijom.

Suga je pre dve nedelje preuzeo dužnost premijera od Šinzoa Abea, koji je dao ostavku iz zdravstvenih razloga. Abe je tokom skoro osam godina na čelu japanske vlade ulagao napore za unapređenje odnosa s Rusijom u nadi da će rešiti teritorijalni spor, ali s malo napretka.

"Rekao sam (Putinu) da se nadam da ću u celini japansko-ruske odnose razviti, uključujući potpisivanje mirovnog sporazuma. Rekao sam mu da teritorijalni problem ne bi trebalo da prepustimo narednim generacijama već da ga mi rešimo", rekao je Suga novinarima posle telefonskog razgovora s predsednikom Rusije, dodavši da će o tome "imati čvrst stav".

Putin je rekao da se nada da će održati dijalog za rešavanje svih problema u odnosima, preneo je Suga, uz ocenu da on i Putin mogu razviti pozitivan međusobni odnos i isrkeno razmenjivati stavove.

Mada je bilo i zajedničkih privrednih projekata na spornim ostrvima, Rusija je, međutim, pojačala svoje vojno prisustvo i čak danas održala vojne vežbe samo nekoliko sati pre razgovora Putina i Suge.

Glavni sekretar Vlade Japana, Kacunobu Kato rekao je danas da je Japan protestovao zbog ruske vojne vežbe, koja je "neprihvatljiva".

Suga je imao niz telefonskih razgovora s drugim liderima, uključujući i razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, američkim predsednikom Donaldom Trampom i južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom.

Moskva i Tokio se spore oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na tome da im se vrate sva četiri.

Upravo zbog Kurila Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata.

strana 1 od 604 idi na stranu