Objavljeno za šta se tereti Salih Mustafa

Salih Mustava izručen je danas Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, potvrđeno je iz te institucije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Kael Alford
Ilustracija: Getty images/ Kael Alford

Pročitajte još:


Ko je prvi Albanac u Hagu: Pet godina proveo u srpskom zatvoru

U saopštenju Specijalizovanih veća se ukazuje da je Sudija za prethodni postupak potvrdio optužnicu protiv Mustafe 12. juna, ali u skladu sa Pravilnikom o radu veća optužnica nije bila u tom trenutku javno objavljena.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su krivična dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu približno od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Potvrđenom optužnicom Saljih Mustafa se tereti prema različitim oblicima krivične odgovornosti za: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo kao ratne zločine učinjene u kontekstu oružanog sukoba na Kosovu koji nije bio međunarodnog karaktera i u vezi sa tim sukobom, saopštila su večeras Specijalizovana veća.

Dodaju da je Sudija za prethodni postupak iz razloga bezbednosti naložio da se optužnica objavi u redigovanojj verziji.

U saopštenju se napominje da će Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Mustafe pred sudiju za prethodni postupak biti objavljene u najskorije vreme.

Prvo pristupanje sudu se održava javno i može se pratiti putem striminga na internet stranici Specijalizovanih veća Kosova.

Mustafa je ranije danas uhapšen po nalogu Specijalozovanog tužilaštva Kosova.

On je bio jedan od osnovača OVK i šef obaveštajne službe u toj paravojsci.

strana 1 od 107 idi na stranu