Još uvek bez odluke o sankcijama zbog nasilja u Belorusiji

Brisel -- Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu nisu postigli konsenzus oko uvođenja sankcija odgovornima za nasilje u Belorusiji posle predsedničkih izbora.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/InkDropCreative
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Očekuje se da lideri EU, koji se krajem nedelje sastaju u Briselu, usaglase politički stav o mogućim sankcijama, navodi se u Savetu EU.

"Ne priznajemo legitimnost (predsednika Aleksandra) Lukašenka, niti rezultate izbora koje smatramo falsifikovanima", poručio je šef diplomatije EU Žosep Borel.

Borel je kao predsedavajući Savetom EU naglasio da su, i pored nemogućnosti postizanja konsenzusa oko uvođenja sankcija, ministri EU solidarni sa narodnom Belorusije u njihovim demokratskim zahtevima i pozivu na nove slobodne i fer izbore pod supervizijom OEBS-a.

"Vrlo smo impresionirani odlučnošću i istrajnošću beloruskog naroda i pored brutalne represije neviđene godinama..Podržavamo narod Belorusije da slobodno i demokratski izaberu svog lidera i budućnost svije zemlje", kaže Borel.

Šef diplomatije EU je nakon sastanka ministra spoljnih poslova zemlja članica poručio da EU nema ”skrivenu agendu” i ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

”Želimo samo da podržimo ljude koji traže politički sistem koji će im omogućiti da izberu svoju vlast. Tražimo nacionalni dijalog kako bi se rešila trenutna kriza”, zaključio je Borel.

On je naglasio da EU poštoje nezavisnost i integritet Belorusije i pozavo ”sve partnere Belorusije da se ne mešaju” jer je na narodu Belorusije da odluči svoju budućnost.

strana 1 od 604 idi na stranu