Tri većinske liste u Crnoj Gori potpisale - zna se da li će povući priznanje Kosova VIDEO/FOTO

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović potpisali su novi sporazum.

Izvor: B92, Vijesti

Sreda, 09.09.2020.

12:10

Tri većinske liste u Crnoj Gori potpisale - zna se da li će povući priznanje Kosova VIDEO/FOTO
Foto: Deposit/xload

Njime su se obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke radi izmene državne zastave, grba i himne.

Sporazum će biti predstavljen na pres-konferenciji.

Lideri koalicija "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", koje su na izborima osvojile potrebnu većinu za formiranje vlade, sporazum su potpisali juče.

U sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

"Da će nova demokratska vlada u potpunosti depolitizovati ključne vladine institucije s ciljem obezbjeđenja beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije. Da će nova demokratska vlada poštovati Ustav i s tim u vezi neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmjene državne zastave, grba i himne", piše u Sporazumu.

Takođe, kako se dodaje, nova vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima s ciljem što brže integracije Crne Gore u EU i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi, bez obzira na to imaju li parlamentarni status ili ga nemaju. Lideri tri pobedničke koalicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori saopštili su da će vlada, ekspertska, biti formirana najdalje do 1. oktobra, predstavili njene principe i poručili da su sve manjinske stranke, pa i druge, dobrodošle.

Osnovni princip nove vlade biće borba protiv korupcije i organizovalog kriminala, poručili su lideri koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić I Dritan Abazović na konferenciji za novinare.

Na direktno pitanje da li će biti predsednik ili premijer Crne Gore, Krivokapić je rekao da se o imenima razgovaralo, da su razmatrane sve opcije, ne želeći, međutim, da iznosi više detalja.

Poručili su da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne.

Kad je reč o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, Krivokapić je rekao da taj zakon nije deo Sporazuma, ali da misli da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donesen, a da je jedini problem to što usvojeni zakon ugrožava imovinu Crkve.

“Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači", kazao je Krivokapić.

Bečić je rekao da Sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice.

"Sporazum je najbolji odgovor na sve pokušaja podmetanja, manipulacija, stvaranja tenzija i podela. On je potvrda da će nova demokratska vlast biti proevropska, prozapadna, procrnogorska, prograđanska. Spremna da služi Crnoj Gori i njenim građanima. Nema promene već samo jačanja spoljnopolitičkog puta Crne Gore", istakao je Bečić.

Poštovaćemo, istakao je, Ustav, a sa druge strane ispruženom rukom prema manjinskim narodima pokazujemo da nam nije samo cilj jačanje evropskog i evroatlanskog puta, već i građanske Crne Gore.

Abazović je kazao da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice.

"Buduća vlada mora da se posveti ekonomskom stanju u državi. Čekaju nas veliki ekonomski i socijalni izazovi, nagomilani problemi, prazna kasa, borba protiv korupcije i kriminala. Buduća vlada ima zadatak da se najviše posveti tim pitanjima”.

Istakao je da sa novom vladom umire svaka manipulacija DPS-a.

“Odlučni smo da sprovedemo pomirenje i bavimo se pitanjima koja najviše opterećuju građane Crne Gore", kazao je Abazović.

Krivokapić je rekao I da se nova vlada sprema za najgori scenario kada se radi o ekonomiji.

"60 odsto nafte ide mimo legalnih tokova, možete zaključiti koliko je to novca. Moramo da imamo nove mere", kazao je Krivokapić.

On je kazao da misli da će ekspert biti na čelu vlade.

Nova vlada, istakao je, biće transparentna I nijedna informacija ne bi trebalo da bude tajna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: