Vlada donela odluku: Zamrzavaju se sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima; Oglasila se Belorusija

Vlada Srbije na današnjoj sednici je donela odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima, potvrđeno je za B92.net.

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

16:01

Vlada donela odluku: Zamrzavaju se sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima; Oglasila se Belorusija
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

"Republika Srbija se nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiscima EU. Pritisci koji nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama i našim postupcima, pa čak ni u realnosti. Rezultat su histerije koje određuju političke odluke i pravce velikih moćnih zemalja", kaže ministar Vulin.

"Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku i na naš narod na KiM i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom", dodao je Vulin.

Kako dalje navodi, odlukom Skupštine Srbije mi smo vojno neutralna zemlja i kako bi sačuvali tu poziciju, i izbegli, ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju Vlada je na današnoj sednici donela odluku da se u narednih 6 meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima.

“U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa istokom, ni sa zapadom”, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On je naveo da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano.

"Proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen, a mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i samo na svoju snagu", naglasio je ministar Vulin završavajući izjavu porukom: "Živela Vojska Srbije, Živela Srbija".

"Belorusija nije dobila obaveštenje"

Belorusija još nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje Srbije da neće da učestvuje u zajedničkoj rusko-belorusko-srpskoj vežbi Slovensko bratstvo-2020. koja počinje u četvrtak.

"Nismo dobili zvanične dokumente u vezi sa odbijanjem Srbije da učestvuje u zajedničkoj vežbi“, rekao je za TAS S portparol beloruskog Ministarstva odbrane Igor Gremeškevič.

Ranije je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao da je Evropska unija tražila da Beograd odbije da učestvuje u vežbi u Belorusiji. Kao rezultat, srpska vlada donela je odluku da zamrzne sve zajedničke vojne vežbe.

Vežba Slovensko bratstvo tradicionalno okuplja kontingente trupa iz Rusije, Srbije i Belorusije. Prvi put je održana u Rusiji 2015. godine. Od tada se održava naizmenično u svakoj od tri zemlje.

Ovoga puta, to treba da se dogodi na poligonu Brestske 38. vazduhoplovne jurišne brigade.

Belorusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da će učesnici vežbati zajedničke operacije u borbi protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: