Američki upad na teritoriju Kine

Kineske vlasti su izrazile protest SAD zbog upada američkog izviđačkog aviona U-2 u vazdušni prostor Kine.

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

17:18

Američki upad na teritoriju Kine
Ilustracija: GettyImages/Maja Hitij

Kako piše Sputnjik, to se dogodilo na teritoriji severne komandne zone Narodnooslobodilačke vojske, gde se održavaju vojne vežbe.

"Američki avion U-2 upao je u predele Severne zone, gde su bili u toku manevri sa primenom bojevog oružja. To se krajnje negativno odrazilo na naše redovne vojne vežbe. S tim u vezi, kineska strana izražava odlučan protest", navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane Kine.

U saopštenju se ističe da se američki avion pojavio u zoni u kojoj su zabranjeni letovi svih letećih objekata, „što narušava sporazume, postignute između dve zemlje o bezbednosti vazdušnog prostora“. Ministarstvo odbrane Kine naglašava da postupci SAD mogu lako dovesti do nerazumevanja i čak dovesti do incidenta na moru ili u vazduhu.

"To je otvorena provokacija. Mi smo već uputili SAD ozbiljnu protestnu notu tim povodom", ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da se Vašington "treba suzdržati od sličnih postupaka i preduzeti realne korake u cilju osiguravanja bezbednosti u regionu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: