Ko je čovek koji je prebacio Navaljnog? Srbija ga zna

Dok se čeka svaki izveštaj o zdravstvenom stanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, sve oči javnosti uprte su u jednu osobu.

Izvor: Tanjug, Novosti

Ponedeljak, 24.08.2020.

08:23

Ko je čovek koji je prebacio Navaljnog? Srbija ga zna
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Reč je o Slovencu Jaki Bizilju, iz humanitarnog fonda "Sinema for pis", koji je bio dovoljno moćan da izdejstvuje preko Angele Merkel puštanje Navaljnog "iz zatočeništva" sibirske bolnice.

Jaka, predsednik Fonda "Sinema for pis", po dolasku aviona iz Omska rekao je novinarima da je transport u Berlin organizovan za kratko vreme, da košta mnogo, ali da troškove nisu snosili ni nemački poreski obveznici ni Fond, već privatna lica. Dodao je i da Navaljnog ne poznaje lično...

Međutim, Jakin "fond" u Srbiji je poznat, pišu Novosti i navode da je "Sinema for pis" počeo rad u Bosni i Hercegovini 2011. godine, kada je uspostavio Kancelariju za stvaranje biblioteke filmova o genocidu.

Prethodno, Slovenac je bio promoter filma Danisa Tanovića "Ničija zemlja", a povezan je i sa filmom Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", iz 2012, filma, i u kom je prikazano kako srpski vojnici siluju žene.

Naime, Jaka Bizilj je inicijativu "Sinema for pis" pokrenuo kao "gala platformu" za komunikaciju o humanitarnim, političkim i društvenim temama putem medija. Anđelina Džoli je nagrađena prva 2012. Interesantno je da je Bob Geldof "Jakine svečanosti" opisao kao nagrade "Oskar sa mozgom".

Osnivač "filma za mir" je tako 2014. godine pozvao "Pusi rajot" na Olimpijske igre u Sočiju, uveo ih u Holivud, zatim i u Belu kuću, "kako bi promovisao globalnu odgovornost za ljudska prava". Poznato je njegovo zalaganje za ažuriranje Globalne liste kršitelja ljudskih prava iz godine u godinu.

Oglasili se ruski lekari

U međuvremenu, oglasili su se lekari bolnice u Omsku, u koju je Navaljni prvobitno bio smešten. Oni su izjavili da lokalne vlasti nisu vršile pritisak na bolnicu.

Lekarski tim je bio na stanovištu da Navaljni nije u stanju da podnese naporan put iz Sibira u Nemačku.

Navaljni, dugogodišnji protivnik predsednika Vladimira Putina i njegovih saradnika i borac protiv korupcije, onesvestio se u avionu za Moskvu u četvrtak, nakon što je popio čaj za koji njegovi saradnici veruju da je bio otrovan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oglasili se Rusi: Oslobođeno

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska oslobodila selo Berdiči iz predgradja Avdejevke, prenose RIA Novosti.

13:02

2.5.2024.

1 d

Podeli: