"Kada dođe do prelomne tačke, Lukašenko će biti oboren, uhapšen ili..."

"Većina Belorusa je protiv predsednika Aleksandra Lukašenka", kaže dr Mark Galeoti iz Kraljevskog instituta u Londonu.

Izvor: B92, RSE

Sreda, 19.08.2020.

14:34

EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM /

"U suštini, Lukašenko više ne uživa nigde podršku, osim u svom bezbednosnom aparatu. Stoga, nema načina da režim opstane", ocenjuje Galeoti.

On smatra da će Lukašenko otići na pritisak iz njegovog okruženja.

"Ljudi koji su napredovali u tom sistemu su nemilosrdno pragmatični. Njih interesuje samo njihova pozicija, a ne ideologija ili Lukašenko. Kada uvide da je opasnije podržavati Lukašenka nego mu oponirati, to će biti prelomna tačka kada će on biti oboren, uhapšen ili ohrabren da avionom ode u Severnu Koreju ili bilo gde", smatra Galeoti.

Prema njegovim rečima, nema dokaza da je Rusija entuzijastična za intervenciju u Belorusiji.

"Ona nema veliko poverenje u Lukašenka. Putinova geostrateška kalkulacija je da se ne može dozvoliti Belorusiji okretanje ka Evropi, tačnije da postane članica EU, NATO-a ili bilo šta slično. Međutim, beloruska opozicija ni na koji način u ovom trenutku ne zagovara takav zaokret. Njen jedini cilj je obaranje Lukašenka i održavanje novih izbora", ističe Galeoti za RSE.

On kaže da je teško predvideti šta će se dalje dešavati u Belorusiji.

“Iz dva razloga treba posmatrati šta se dešava sa snagama bezbednosti na koje se Lukašenko oslanja. Mnogi pripadnici bezbednosnog aparata verovatno se ne osećaju ugodno zbog ove situacije. Ne žele da učestvuju u tome i da lome lobanje deci svojih komšija i ostalih. S druge strane, boje se posledica ako odbiju naređenja", navodi Galeoti.

Na konstataciju da bi Rusija mogla vojno da interveniše koristeći izgovor da su NATO snage veoma blizu granice Belorusije te da ugrožavaju njen suverenitet, Galeoti kaže da Moskva može uvek može da pronađe izgovor, “ali je suština da Belorusi ne bi želeli dolazak njenih trupa”.

"To bi bio ozbiljan rizik za Moskvu jer bi se beloruska armija suprotstavila. Takođe, Rusija ne želi da preuzme odgovornost za Belorusiju, jer je ona siromašna zemlja. Njen bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosi tek polovinu ruskog. Stoga bi se u slučaju intervencije u Belorusiji, Rusija suočila sa oružanim sukobom, ekonomskim gubicima i nevoljama na međunarodnoj sceni. Dakle, Moskva to može učiniti, ali će radije izbeći", zaključio je Galeoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: