EU: Sve je jasno, bilo je nasilja...Konačna odluka danas

Lideri Evropske unije spremni su da uvedu oštrije sankcije Belorusiji na današnjem vanrednom onlajn samitu, posvećenom krizi u toj zemlji.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2020.

09:42

EU: Sve je jasno, bilo je nasilja...Konačna odluka danas
Foto: EPA-EFE Stephanie Lecocq

To je izjavio evropski komesar za industriju Tijeri Breton.

Breton je za radio Evropa 1 rekao da je jasno da ishod predsedničkih izbora u Belorusiji nije u skladu sa željom naroda.

"Bilo je neprihvatljivog nasilja, a vladavina prava nije poštovana. Sankcije su već preduzete i bez sumnja će popodne biti pojačane", naveo je Breton, a prenosi Rojters.

On je dodao i da će EU, nakon vojnog puča u Maliju, insistirati na demokratskom procesu kojim se poštuje ustav i poručio da izbori moraju da se održe u razumnom vremenskom roku.

Masovni protesti opozicije počeli su širom Belorusije 9. avgusta posle predsedničkih izbora, na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Što se tiče situacije u Maliju, predsednik te zemlje Ibrahim Bubakar Keita podneo je danas ostavku, nakon što su ga uhapsili pobunjeni vojnici, prenose državne televizije.

Keita je, tokom televizijskog obraćanja, rekao da će raspustiti vladu i parlament, prenosi BBC.

Predsednika i premijera u Bamaku uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga, saopštio je ranije predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: