"Odluka o odlasku u Knin još nije doneta"; "Oluja nesrećan povod za manifestaciju pomirenja Srba i Hrvata"

Predsednik SDSS Milorad Pupovac kažeda još nije doneta definitivna odluka o odlasku potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin, na obeležavanje "Oluje".

Izvor: B92

Petak, 31.07.2020.

17:41

Foto: Epa Christian Bruna

"Svesni svih rizika, razgovaramo o tome i stvaramo pretpostavke za to, a najveći teret u ovoj priči je na Borisu Miloševiću, koji je potpredsednik vlade i koji je i sam, sa svojom porodicom iskusio sve strahote ratnog stradanja Srba", rekao je Pupovac za Novosti.

Naveo je da Milošević „ne ide da slavi, nego ide da žrtvuje sebe za to da i srpske žrtve budu priznate, da i srpske patnje budu priznate i da čujemo reči žaljenja".

Dodao je da je razlog i to da mesta koja su svi zaboravili, poput Grubora, posete najviši hrvatski predstavnici, "kao što se najavljuje da će doći potpredsednik Vlade Tomislav Medved i predsednik države Zoran Milanović i kao što je premijer Andrej Plenković spreman da ode u Varivode".

Na pitanje šta je garancija da će Hrvati konačno priznati srpske žrtve, Pupovac kaže da su osnova za to razgovori koji se vode sa predstavnicima vlasti.

"To je prvi put da se takvi razgovori vode, otvoreni i direktni. Nisu nimalo laki, ni za nas, ni za naše sagovornike. Da li postoje rizici? Postoje. Da li treba rizikovati? Ako ima šanse - treba", zaključuje Pupovac. Najavljeno prisustvo proslavi "Oluje", dogadaja koji simbolizuje nestanak Srba iz Hrvatske, potpredsenika hrvatske vlade i funkcionera Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Borisa Miloševića čin je kojim se legitimiše progon srpskog naroda tokom te vojne operacije, ocenjuje istoričar Predrag Marković.

"Da su u pitanju žrtve Vukovara, tu bi sa punim pravom mogli da prisustvuju i Srbi i Hrvati, ali Oluja je nesrećan povod za manifestaciju pomirenja Srba i Hrvata", kaže Marković za Tanjug.

On smatra da Miloševićev motiv da prisustvuje obeležavanju godišnjice "Oluje" nema nikakve veze sa poboljšanjem statusa srpske zajednice u Hrvatskoj, već da je reč o "činovniku zavisnom od hrvatske države".

"On smatra da treba da bude u što boljim odnosima sa hrvatskom državom, ali i u tome treba imati mere. Zamislite da Savez jevrejskih opština u Nemačkoj prisustvuje proslavi neke vojne akcije Nemačke iz Drugog svetskog rata", navodi istoričar.

Komentarišući najavljeni odlazak hrvatskog ministra odbrane Tome Medveda na obeležavanje zločina nad Srbima u Gruborima, Marković kaže da se ti događaji ne mogu porediti i da prisustvom Medveda Hrvatska želi da naglase da su zločini nad Srbima izolovani incidenti, a ne sistematsko uništavanje celog naroda.

"Kada njihovi zvaničnici odu na neko mesto pokolja, kažu - to su bila dva-tri incidenta, a u pitanju je sistematski napor da se jedan narod izbriše sa mape", naglašava Marković.

Za Lintu najavljen odlazak Miloševića u Knin neprihvatljiv

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Saveza Srba u regionu Miodrag Linta smatra da je neprihvtiljva najava da će potpredsednik hrvatske Vlade iz redova Srba Boris Milošević otići u Knin na proslavu "Oluja", koja je, ističe, bila zločinačka akcija.

"Apsolutno je neprihvatljivo da Boris Milošević 5. avgusta bude u Kninu, gde najviši hrvatski zvaničnici zajedno sa predstavnicima Katoličke crkve, veterana i drugih Hrvata, svake godine slave etničko čišćenje i stradanje krajiških Srba", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je dodao da bi Milošević morao da zna će odlaskom u Knin na proslavu "Oluje" izazvati veliko ogorčenje i nezadovoljstvo, posebno proteranih Srba, ali i čitavog srpskog naroda.

Zato ga Linta poziva da, kako kaže, ne prelazi crvenu liniju svojim učešćem na proslavi "Oluje" i da "ne pljuje u lice" proteranim i ubijenim Srbima i članovima njihovih porodica.

Navode Miloševića da će njegov odlazak u Knin poboljšati položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, Linta vidi kao "veliku laž", zato što, dodaje, za proterane Srbe, povratnike i porodice nestalih "Oluja" i dalje traje, jer nisu ostvarili imovinska i druga prava, nisu pronašli i sahranili svoje najmilije, nisu kažnjeni nalogodavnci i izvršioci zločina...

Linta dodaje i da za vreme prve Plenkovićeve vlade, u prethodne četiri godine, nije rešen nijedan problem proteranih Srba, a povećan je broj fizičkih napada na srpske povratnike i njihovu imovinu i raširen govor mržnje, a da niko nije kažnjen.

Podsetio je i da je Sabor doneo odluku da ponovo bude pokrovitelj ubijenim ustaškim zločincima u Blajburgu, a vlada je, dodaje, faktički legalizovala upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i "redovno finansira Tompsonove koncerte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: