"Opasne provokacije koje mogu da urone u ponor sukoba"

Kineske vlasti kritikovale su SAD zbog zatvaranja kineskog konzulata kao "opasne provokacije" koja može da dovede do sukoba.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

21:01

Foto: Tanjug/Brett Coomer/Houston Chronicle via AP

Dodale su da žele bilateralnu "racionalnu komunikaciju".

Šef kineske diplomatije Vang Ji je u razgovoru sa francuskim kolegom Žan-Ivom Le Drianom (Jean-Yves Le Drian) upozorio da kinesko-američki odnosi mogu da "urone u ponor sukoba" i pozvao međunarodnu zajednicu da izbegne svaki "jednostrani ili hegemonistički čin".

Kina je u ponedeljak zauzela konzulat SAD u Čengduu na jugozapadu, posle odlaska američkih diplomata, što je reakcija na zatvaranje kineskog konzulata u Hjustonu.

"To američko opasno podsticanje sukoba i podele, potpuno je nepovezano sa stvarnošću, u kojoj su tesno povezani interesi Kine i SAD", rekao je Vang.

Dve zemlje treba da komuniciraju "na racionalan način" i ne treba nikada da dozvole da neki "anti-kineski elementi" dovedu u pitanje decenije razmene i plodne saradnje, dodao je šef kineske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: