"Neviđena provokacija - traže da Srbin prisustvuje"

Beograd -- Hrvatska traži da na proslavi Oluje prisustvuje Srbin, jer bi im tako bilo malo lakše na savesti, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Christian Bruna
EPA-EFE Christian Bruna

On poručuje da je takav zahtev za učešće na proslavi etničkog čišćenja Srba "neviđena politička provokacija".

On je na TV Pink rekao da Hrvatska ne traži da se na proslavi godišnjice Oluje pojavi predstavnik Srbije, nego Srbin, i to Srbin iz Hrvatske.

Naveo je da je u Hrvatskoj pre rata živelo 560.000 Srba, a sada ih je ostalo 180.000.

"Oni su izvršili etničko čišćenje sopstvene države i izvršili su ono što je bio cilj svih pokreta na kraju i ustaškog pokreta", rekao je Dačić.

Dačić kaže da se Crna Gora osetila prozvanom povodom njegovog negodovanja zato što će predstavnik Crne Gore biti na proslavi Oluje.

"Siguran sam da nikoga u Srbiji nije zabolelo mnogo kad je Albanija priznala takozvano Kosovo, ali mislim da je svakog Srbina zabolelo kad je Crna Gora to učinila", kaže Dačić.

Hrvatski premijer i predsednik HDZ Andrej Plenković juče je rekao da bi bilo "jako dobro i korisno" kada bi na obeležavanje godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Knin došao i potpredsednik vlade iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević i dodao da se razgovara o mogućnosti da ove godine predstavnici vlade obeleže i srpska stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu