Grad opustošio zapad Srbije - vetar u Ivanjici nosio crepove, u Priboju odroni na putu FOTO

Nevreme praćeno grmljavinom stiglo je posle podne u Srbiju, baš kao što je Republički hidrometeorološki zavod upozorio.

Izvor: B92, RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Jako olujno nevreme praćeno gradom pogodilo je u popodnevnim satima ivanjička sela Prilike, Katići, Dubrava, Međurečje, Močioci, Rovci, Luka, Sivčina i Lisa. Obilan grad sručio se u širokom pojasu i naneo veliku materijalnu štetu, javlja RINA.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Padao je preko 10 minuta, grad veličine kokošijeg jajeta. Uništio je svo voće i povrće, šteta je velika. Na pojedinim kućama odneo je čak i crep. Jako nevreme nosilo je plastenike, ali i uništilo sadnice za sledeću godinu", izjavio je za RINU, Dobrivoje Radović iz sela Prilike.

Obilne padavine odnele su i nekategorisane puteve, a pojedini putni pravci su odsečeni.

"U gradonosne oblake ispaljeno je 50 protivgradnih raketa, ali grad je ipak opostošio sela. Pretpostavlja se da je pričinjena velika materijalna šteta kako na usevima koji su bili spremni za branje, tako i na putnoj infrastrukturi. Nismo se još uvek oporavili ni od poplava, a sada nas je ponovo zadesila još jedna elementarna nepogoda", izjavio je zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Oluja opustošila i čačanska sela

Foto: RINA
Foto: RINA

Jak grad nije zaobišao ni Čačak, a u popodnevnim satima jako nevreme pogodilo je selo Rakova kao i okolna sela na teritoriji grada Čačka i pričinjena je velika materijalna šteta kako na poljoprivrenim usevima tako i na domaćinstvima.

"Odjednom se naoblačilo i za kratko vreme počeo je jak pljusak, a onda zatim i grad koji padao desetak minuta. Već drugo veče prolazimo kroz isti strah da li će nas zadesiti veliko nevreme s"obzirom da imamo velike količine stabala voća i povrća u ovom kraju, i sada nam je sezona kukuruza, čiji bi prinos umesto nas domaćina mogao obrati grad", rekao je Miloš Vesković, meštanin sela Rakova.

Kiša u Priboju pokrenula odrone

Foto: RINA
Foto: RINA

Snažno nevreme praćeno sitnim gradom zahvatilo je i opštine Nova Varoš i Kojserić, a grada je bilo i u delovima opštine Priboj gde je kiša pokrenula brojne sitne odrone, pa se vozačima savetuje opreznija vožnja.

Grad padao i u Kraljevu

Veliko nevreme praćeno jakom kišom i olujnim vetrom zahvatilo je danas oko 15 sati i Kraljevo.

Kako prenosi glas Zapadne Srbije, za desetak minuta prave bujice preplavile su grad, automobili su stali, a u prigradskim naseljima voda je ušla u dvorišta i podrume.

Manjeg grada bilo je u rubnim delovima teritorije grada bez veće štete.

Foto: Printscreen/RHMZ
Foto: Printscreen/RHMZ

RHMZ je izdao hitno upozorenje za područje jugozapadne i zapadne Srbije na jake pljuskove sa grmljavinom i gradom.

"Na području Mokre Gore i na teritorijama opština Nova Varoš, Čajetina, Arilјe, Kosjerić, Krupanj i Kocelјeva u naredna dva sata jaki plјuskovi sa količinom padavina od 20 do 40 mm kiše, lokalno i više, ponegde uz pojavu grada", navodi se.

Foto: Printscreen/RHMZ
Foto: Printscreen/RHMZ

Foto: Printscreen/RHMZ
Foto: Printscreen/RHMZ

Za teritoriju cele Srbije uključen je narandžasti meteoalarm.

Kako RHMZ upozorava, to znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu