Protesti u Čileu: Građani izašli na ulice, pljačkaju radnje i zahtevaju podizanje dela penzija iz fonda

Demonstranti u Santijagu koji su protivnici zatvaranja grada radi suzbijanja koronavirusa, blokirali su ulice i pljačkali radnje.

Izvor: B92

Sreda, 15.07.2020.

18:54

Protesti u Čileu: Građani izašli na ulice, pljačkaju radnje i zahtevaju podizanje dela penzija iz fonda

Oni su podržali zakonski predlog da se Čileancima dozvoli da zbog krize podignu deo svog penzionog fonda.

Nemiri su izbili nekoliko sati pre početka skupštinske debate o tom zakonu, kojima se građanima odobrava da podignu 10 odsto uštede za penziju iz čilenaskog Penzionog fonda.

U porukama na društvenim mrežama u kojima se poziva na protest dominiraoje slogan "Želim mojih 10 odsto", dok su građani širom zemlje sa terasa lupali u šerpe u znak podrške tom predlogu, prenosi Ropjters.

Plan, koji je prema anketi sprovedenoj ovog meseca podržalo 83 odsto Čileanaca, prošle nedelje je izglasan u donjem domu parlamenta.

Penzioni sistem zemlje koji je bio kritikovan zbog niskih isplata, bio je predmet masovnih protesta krajem prošle godine, kada su najnasilnije demonstracije od dolaska demokratije u Čile 1990. dovele do haosa u Santijagu i drugim delovima zemlje i nanele štetu merenu milijardama.

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera proširio je juče vanrednu podršku za srednju klasu pogođenu krizom izazvanom pandemijom korna virusa u poslednjem pokušaju da izbegne donošenje zakona kojim bi se dozvolilo povlačenje sredstava iz penzionog fonda. Njegova acdministracjia upozorava da bi to ugrozilo već oslabljen sistem i da bi najviše pogodilo siromašne, koji najviše zavise od penzija.

Čile je teško pogođen korona virusom, a mnogi veliki gradovi na severu zemlje trenutno su u karantinu.

Do sada je u toj zemlji potvrđeno skoro 320.000 slučajeva kroona virusa, a preminulo je više od 7.000 osoba,.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: