Stevanović: Tok bolesti nepredvidiv; Veći broj mladih ima ozbiljnu kliničku sliku

Sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljni kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

14:16

Stevanović: Tok bolesti nepredvidiv; Veći broj mladih ima ozbiljnu kliničku sliku
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje maglo pogoršava.

"Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola", rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže da je, kod pacijenata obolelih od kovid 19, klinička slika takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju - dve, tri nedelje lečenja.

"To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici", naveo je on.

Apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija "malo ne smiri".

"Svaki kontakt je rizik za prenos virusa", upozorio je Stevanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: