Nove mere u Nišu - obavezne maske, u diskotekama samo sedenje

Niš -- Štab za vanredne situacije Niša doneo je mere protiv epidemije kovida 19, pa je obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorijama, gradskim prevozu i na pijacama

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Getty/al bello
Foto: Getty/al bello

Ograničeno je okupljanje do 100 osoba u zatvorenom i 500 na otvorenom prostoru, otvaraju se dve nove kovid ambulante, zabranjuje se rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Nove mere će se primenjivati od 4. do 19. jula, a sprovođenje će kontrolisati komunalna policija i inspekcije, piše Blic.

U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske.

Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku.

Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.

Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske.

Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace, navodi se u odluci Gradskog štaba za vanredne situacije grada Niša.

Mere i za ugostiteljske objekte

U ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu a osoblje sve vreme mora da koristi zaštitne maske.

Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom.

Ovo znači da je prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost u obavezi da koristi zaštitnu masku.

Na ulazu u objekat i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku.

U ugostiteljskom objektu u letnjim baštama broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu.

Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje iste na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja.

U diskotekama može samo - sedenje

Diskoteke i klubovi u zatvorenom prostoru u kojima gosti stoje, kreću se ili igraju uz muziku, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu – sa stolovima sa mestima za sedenje, na način regulisan pravilima ponašanja za ugostiteljske objekte sa u zatvorenom prostoru.

Diskoteke i klubovi na otvorenom, u periodu primene ovih mera mogu da rade samo u statičnom režimu bašte otvorenog tipa, na način kako je regulisan rad letnjih bašti.

Broj posetilaca ograničen je i u prodavnicama i na bazenima.

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 6 kvadratnih metara korisne površine po potrošaču.

Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na četiri kvadratna metra vodene i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od dva metra.

Preporučuje se odlaganje svadbi, krštenja, žurki i drugih proslava sa većim brojem učesnika, ili njihovo održavanje sa minimalno protokolarno potrebnim brojem ljudi.

U parkovima distanca

Okupljanje na otvorenom prostoru se ograničava na maksimalno 500 osoba, uz poštovanje minimalne distance od dva metra.

U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od dva metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva.

Apelujemo na omladinu da se prilikom druženja na otvorenom uzdrže od druženja u većim grupama.

Ovo se posebno odnosi na okupljanje na keju Nišave, u parkovima i slično.

U svakom slučaju, učesnici su obavezni da drže minimalnu međusobnu distancu od dva metra.

U predškolskim, školskim i visokoobrazovnim ustanovama odložiti sve skupove i svečanosti, a prijemne i druge ispite, kao i upisne postupke organizovati uz primenu svih mera zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija), ističu u Štabu.

U KC Niš 90 pacijenata, četvoro u teškom stanju

U starom delu KC Niš, hospitalizovano je ukupno 90 pacijenata sa potvrđenim prisustvom virusa kovid 19, od kojih su dva deteta u stabilnom stanju.

Nažalost, uprkos svim naporima lekara niškog Kliničkog centra, jedan pacijent, sa potvrđenim virusom kovid 19 je preminuo.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, četvoro je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju.

Svi pacijenti su pod 24-časovnim nadzorom i detaljnim monitoringom životnih funkcija od strane lekara i medicinskog osoblja niškog Kliničkog centra.

Njihov klinički status se procenjuje iz minuta u minut, a terapijske mere preduzimaju u odnosu na terapijski odgovor, saopšteno je iz KC Niš.

strana 1 od 249 idi na stranu