Turski ambasador pozvan u francusko ministarstvo

Turski ambasador u Parizu bio je pozvan u francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ efks
Ilustracija: Depositphotos/ efks

On je pozvan nakon što je u na saslušanju sa francuskim senatorima izneo "netačne i pristrasne" tvrdnje, saopštilo je to ministarstvo.

Ambasador Ismail Haki Musa optužio je tokom saslušanja Francusku da podržava libijskog komandanta sa istoka zemlje Kalifu Haftara, kao i da su francuski ratni brodovi bili agresivni tokom incidenta sa turskim ratnim brodovima u Sredozemnom moru prošlog meseca.

"Želeli smo da od njega čujemo neophodna razjašnjenja u vezi sa propustima i greškama i pristrasnim inofrmacijama koje je izneo", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Dodaje se da su u ministarstvu ambasadora podsetili na "neprihvatljivu prirodu ponašanja Turske".

Odnosi između dve članice NATO pogoršani su kada je Francuska je optužila Tursku da se njeni ratni brodovi agresivno ponašaju nakon što je posada njenog ratnog broda pokušala u junu da pregleda turski brod zbog sumnje da je kršio embargo UN za oružje u Libiji, a što je Ankara negirala.

Francuska je ranije danas odlučila da se privremeno povuče iz NATO operacije "Čuvar mora" zbog višenedeljnih nesuglasica sa Turskom, dok je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio danas da Turska očekuje da joj se Francuska izvini nakon incidenta između turskih i francuskih ratnih brodova na Sredozemnom moru.

strana 1 od 565 idi na stranu