Jedan grad skupo plaća odluke Švedske o koronavirusu

Švedski pogranični grad Stromstad plaća visoku cenu zbog toga što Švedska nije zatvorila granice kako bi sprečila širenje koronavirusa.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2020.

12:50

Jedan grad skupo plaća odluke Švedske o koronavirusu
Foto: Depositphotos/courtyardpix

Ekonomska aktivnost u ovom gradu, u koji Norvežani često dolaze po nabavku jeftinijih namirnica, potpuno je zamrla nakon što je Norveška zatvorila granicu sa Švedskom zbog velikog broja obolelih u ovoj zemlji, a situacija se nije popravila ni po ublažavanju restrikcija na putovanja između dva suseda.

Stromstad se nalazi na samo dva sata vožnje od Osla i predstavlja popularnu destinaciju za Norvežane koji odlaze u Švedsku po nabavku namirnica koje su u ovoj zemlji jeftinije.

Međutim, sa merama karantina koje je Norveška uvela sredinom marta to je okončano, te je ekonomska aktivnost u ovom gradu potpuno zamrla.

Čak ni sada, kada je Norveška počela da ublažava restrikcije uvedene na putovanja u Švedsku, ekonomska situacija u ovom gradu je i dalje nepromenjena, jer je karantin za ljude koji dolaze iz Švedske obavezan, prenosi agencija Rojters.

Po izbijanju pandemije korona virusa, Švedska nije uvela restriktivne mere kakve su uvedene u većini zemalja na svetu, zbog čega je u ovoj državi sa 10,2 miliona stanovnika od posledica COVID-19 umrlo 5.370 ljudi, što je za pet puta više nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno.

Iznenadna izolacija Švedske od njenih suseda usledila je kao šok.

Građani nordijskih zemalja putuju po regionu bez pasoša još od pedesetih godina prošlog veka, zbog čega su među njima uspostavljene snažne privatne, poslovne, kulturološke i druge vrste veza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: