Ambasador Veber o nemačkom predsedavanju EU

Podgorica -- Ambasador Nemačke u Podgorici Robert Veber kaže da će u fokusu predsedavanja njegove zemlje biti borba protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Nemačka je od danas preuzela predsavanje Savetom EU, 13. po redu. Ambasador Veber kaže i da će u fokusu, osim borbe protiv koronavirusa, biti i savladavanje ekonomskih posledica pandemije.

"Ne smemo ostaviti ostale strateške teme, pre svega Bregzit, sprovođenje ugovora o Bregzitu, ali i višegodišnji budžet za finansiranje EU", rekao je Veber, gostujući u Jutarnjem programu crnogorskog Javnog servisa.

Tu su, kaže, i teme koje se odnose na stabilizaciju regiona, ali i nastavljenje procesa pregovora o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Veber je ocenio da je otvaradnje poslednjeg pregovaračkog Poglavlja 8 - Konkurencija, uz tri privremeno zatvorena, "prilično dobar bilans u evropskim integracijama Crne Gore".

Smatra da bi sada trebalo nastaviti tom dinamikom, i zatvarati preostala pregovaračka poglavlja.

"Crna Gora je juče otvorila poslednje poglavlje, a tri su privremeno zatvorena. To je, rekao bih, prilično dobar bilans. Sada predstoji da radimo dalje i da polako zatvaramo ostala poglavlja", rekao je Veber, preneo je portal RTCG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu