Sukobi demonstranata i policije u Tunisu, ispaljen suzavac

Policija u Tatauinu, gradu na jugu Tunisa, ispalila je danas suzavac kako bi rasterala učesnike protesta protiv velike nezaposlenosti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/  MOHAMED MESSARA
Ilustracija: EPA/ MOHAMED MESSARA

Oni su gađali pripadnike policije kamenicama i blokirali puteve u tom gradu, prenosi Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

Učesnici protesta pozvali su vladu da primeni sporazum iz 2017. kako bi otvorila radna mesta u naftnim kompanijama i na infrastrukturnim projektima da bi se smanjila nezaposlenost, koja se trenutno kreće oko 30 odsto u toj oblasti, što je jedna od najviših stopa nezaposlenosti u Tunisu, preneo je Rojters.

"Situacija je opasna na našem području. Sa prozora naše kuće videla sam policijske snage kako nasumično ispaljuju suzavac i jure mladiće", rekao je jedan građanin Ismail Smida za Rojters.

Drugi svedok rekao je da je došlo do sukoba policije sa više stotina demonstranata, koji su bacali kamenice, blokirali puteve i uzvikivali: "Nećemo odustati, želimo naše pravo na razvoj i radna mesta".

U 2017. godini održani su protesti zbog nedostatka radnih mesta u pokrajinama Tatauin i Kebili, što je uticalo na proizvodnju nafte i prirodnog gasa u oblasti u kojoj posluju francuska firma "Perenco" i austrijska OMV.

To je dovelo do sporazuma, kojim su obećana radna mesta u naftnim i razvojnim projektima, ali demonstranti tvrde da sporazum nije primenjen ni tri godine nakon što je postignut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 533 idi na stranu