Sukobi demonstranata i policije u Tunisu, ispaljen suzavac

Policija u Tatauinu, gradu na jugu Tunisa, ispalila je danas suzavac kako bi rasterala učesnike protesta protiv velike nezaposlenosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.06.2020.

18:15

Sukobi demonstranata i policije u Tunisu, ispaljen suzavac
Ilustracija: EPA/ MOHAMED MESSARA

Oni su gađali pripadnike policije kamenicama i blokirali puteve u tom gradu, prenosi Rojters pozivajući se na navode očevidaca.

Učesnici protesta pozvali su vladu da primeni sporazum iz 2017. kako bi otvorila radna mesta u naftnim kompanijama i na infrastrukturnim projektima da bi se smanjila nezaposlenost, koja se trenutno kreće oko 30 odsto u toj oblasti, što je jedna od najviših stopa nezaposlenosti u Tunisu, preneo je Rojters.

"Situacija je opasna na našem području. Sa prozora naše kuće videla sam policijske snage kako nasumično ispaljuju suzavac i jure mladiće", rekao je jedan građanin Ismail Smida za Rojters.

Drugi svedok rekao je da je došlo do sukoba policije sa više stotina demonstranata, koji su bacali kamenice, blokirali puteve i uzvikivali: "Nećemo odustati, želimo naše pravo na razvoj i radna mesta".

U 2017. godini održani su protesti zbog nedostatka radnih mesta u pokrajinama Tatauin i Kebili, što je uticalo na proizvodnju nafte i prirodnog gasa u oblasti u kojoj posluju francuska firma "Perenco" i austrijska OMV.

To je dovelo do sporazuma, kojim su obećana radna mesta u naftnim i razvojnim projektima, ali demonstranti tvrde da sporazum nije primenjen ni tri godine nakon što je postignut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: