Nova runda razmene između SAD i Irana

Teheran i Vašington obavili su novu razmenu zatvorenika. U pitanju su američki lekar iranskog porekla i vojni veteran mornarice SAD.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2020.

14:06

Nova runda razmene između SAD i Irana
Ilustracija: Deposit photos/InBrackets

Dve zemlje obavile su novu razmenu zatvorenika u okviru koje je Madžidu Taheriju, američkom lekaru iranskog porekla, dozvoljeno da otputuje u Iran, dok se Majkl Vajt, vojni veteran američke mornarice, iz Irana vratio u Sjedinjene Američke Države.

Taheri, koji je u zatvoru u SAD bio 16 meseci zbog navodnog kršenja američkih sankcija prema Iranu, oslobođen je prošle sedmice, kada je Iran na slobodu pustio Vajta, prethodno osuđenog na 13 godina zatvora zbog uvreda na račun iranskog vrhovnog vođe i objavljivanja privatnih informacija.

Kako navodi Rojters, Vajt tvrdi da je tokom boravka u Iranu zaražen koronavirusom.

Taheri, koji se, po rečima njegovog advokata, pred sudom izjasnio da je kriv za kršenje američkih sankcija, namerava da se vrati u SAD i tvrdi da je osuđen zbog toga što je u Iran slao materijal kako bi pomogao grupi istraživača koja se bavi razvojem vakcina.

U današnjoj izjavi, datoj po dolasku u Teheran, on je rekao da je nepravedno i lažno optužen.

Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, koje je potvrdilo da je posredovalo u razmeni, koju je nazvalo "humanitarnim gestom", saopštilo je da je spremno da pruži dalju pomoć.

Reč je o blagom otopljavaju u odnosima između Irana i SAD, koji su u decembru već izvršili razmenu dvojice zatvorenika, a prošle sedmice se u Iran vratio jedan naučnik iz te zemlje koji je u novembru oslobođen optužnice koju su protiv njega podigli američki federalni organi.

On je u aprilu bio pozitivan na testu na koronavirus, a američke vlasti tada su saopštile da će biti deportovan pošto mu bude ukazana medicinska nega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: