Skoplje: Tužilaštvo predložilo novčanu kaznu za doktorku optužena da je širila koronavirus

Osnovno tužilaštvo predložilo je sudu novčanu kaznu za bivšu direktorku Klinike za dermatovenerologiju, optuženu za krivično delo "prenošenje zarazne bolesti".

Izvor: B92

Petak, 29.05.2020.

17:32

Skoplje: Tužilaštvo predložilo novčanu kaznu za doktorku optužena da je širila koronavirus
Ilustracija: Depositphotos/ Jan Pietruszka

Predložena je kazna od 10.000 evra.

Bivša direktorka Klinike Nina Caca Biljanovska bila je jedna od prvih zaraženih kovidom 19 u Severnoj Makedoniji.

Ministar zdravlja Venko Filipče ju je odmah razrešio kada je otkriveno da nije poštovala preporuku o samoizolaciji po povratku iz Italije i da je išla na posao.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, doktorka se 29. februara vratila iz Italije i postupila suprotno od mera i zaključaka Vlade da su svi koji se vrate iz rizičnih zemalja - s povećanim brojem obolelih od kovida 19, a posebno iz Italije, obavezni da ostanu u samoizolaciji 14 dana.

Umesto da ostene u kućnoj izolaciju, bivša direktorka je, iako je kao zdravstveni radnik znala za rizik, nastavila da radi u Klinici za dermatovenerologiju. Ona je uz to 7. marta priredila simpozijum u jednom skopskom hotelu, čime je, kako se navodi, dovela u opasnost sve učesnike, predavače, organizatore i zaposlene na Klinici.

"Na taj način zaraznu bolest je prenela na sedam kolega, pre no što je sama bila hospitalizovana na Klinici za infektivne bolesti s pozitivnim nalazom na kovid 19", piše u optužnom predlogu Osnovnog tužilaštva u Skoplju, podnetom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: