"Nemojte da čekamo da nam se dese nova Monika i Tijana" VIDEO

Osnivač fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić pozvao je danas državne organe da uvedu sistem Amber alert za pronalazak nestale dece.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 26.05.2020.

11:00

Foto: Printskrin/ TV Prva

Jurić je za televiziju Prva rekao da je jako bitno da Amber alert, sistem za uzbunjivanje javnosti zbog nestanka dece pokrene u Srbiji.

"Zato što se pokazao kao jako efikasan u zemljama u kojima funkcioniše i mislim da ako nešto može da pomogne i unapredi sistem bezbednost svakog dece onda treba da funkcioniše u Srbiji", rekao je Jurić.

On je rekao da bi se korišćenjem tog sistema u slučaju nestanka deteta prekinuli svi televizijski i radio programi, a mobilni operateri bi poslali poruku da je dete nestalo i objavili fotografiju deteta.

"Na auto-putevima bi umesto 'vozite pažljivo' bilo pokazano da je dete nestalo. Bukvalno cela zemlja bi se fokusirala na potragu za nestalim detetom", pojasnio je on.

Jurić je rekao da se taj sistem ne bi aktivirao na nestanak svakog deteta, već samo dva puta godišnje.

"Devedeset odsto je uspešnost samog pronalaska dece", kazao je on.

On je zamolio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, imajući u vidu da se lično založio za uvođenje smrtne kazne za zločine nad decom, da utiče da se ovaj sistem uvede.

"Hajde molim Vas pomozite i obećajte nam da će ovo zaživeti do kraja godine. Neka deca nemaju vremena da čekaju, nemojte da nam se desi nova Monika ili Tijana, hajde da to predupredimo", rekao je Jurić.

Kako je kazao, povodom optužbi da je jedan srpski političar pedofil, da radi sve što je u njegovoj mogućnosti kao građanina da skupi dokaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: