"U Kovid-19 dodate i čestice HIV virusa"; Makron: "Nema dokaza da je iz laboratorije"

Francuska je saopštila da za sada nema dokaza o vezi između novog koronavirusa i rada istraživačke laboratorije P4 u kineskom Vuhanu, gde je počela pandemija.

Izvor: Tanjug, Sputnjik
Podeli
Tanjug/AP/John Minchillo
Tanjug/AP/John Minchillo

"Želimo da razjasnimo da do danas nema dokaza koji bi potkrepili informacije koje su nedavno cirkulisale u štampi Sjedinjenih Država, a koji uspostavljaju vezu između porekla Kovid-19 i rada laboratorija P4 iz Vuhana u Kini", saopšteno je iz kabineta predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Prema širokom konsenzusu među naučnicima, smatra se da SARS-CoV-2, što je službeno ime novog koronavirusa, potiče od slepih miševa.

Francuska je 2004. godine sa Kinom potpisala sporazum o osnivanju istraživačke laboratorije za zarazne bolesti biosigurnosnog nivoa 4, najvišeg nivoa, u Vuhanu, u skladu s francuskim dekretom koji je potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova Mišel Barnije.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u sredu da njegova vlada pokušava da utvrdi da li koronavirus potiče iz laboratorije u Vuhanu, a državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Peking da iznese na videlo ono što zna.

General Mark Majli, načelnik Generalštaba SAD, rekao je u utorak da američke obaveštajne službe ukazuju da je korona virus verovatno nastao prirodnim putem, a ne stvoren u laboratoriji u Kini, ali da to nije sigurno.

Vašington post je ove nedelje objavio da su zvaničnici službe nacionalne bezbednosti u Trampovoj administraciji dugo sumnjali da su istraživački objekti u Vuhanu izvor nove epidemije korona virusa.

Još u februaru, kineski Državni institut za virusologiju u Vuhanu odbacio je glasine da je virus veštački sintetisan u nekoj od njegovih laboratorija i da je možda pobegao iz takve ustanove.

Francuski nobelovac: U koroni se nalaze i čestice HIV-a

Brojne teorije o poreklu koronavirusa mogu se pronaći u medijima, a pored teorije koju je Emanuel Makron demantovao - da je virus nastao u Vuhanu, nalazi se i teorija da su u Kovid-19 dodate i čestice HIV-a.

Kako prenosi Sputnjk, francuski virolog, dobitnik Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2008. godine za izolovanje HIV virusa, Lik Montanjije je izjavio da virus korona Kovid-19 nema prirodno poreklo i da je napravljen u laboratoriji, a pored toga je i istakao da su "u Kovid-19 dodate i čestice HIV virusa“.

"Došli smo do zaključka da je došlo do manipulacije ovim virusom", rekao je Montanjije u intervjuu za televiziju "Si njuz".

Kako dalje prenosi Sputnjik, on smatra da virus nije prirodnog porekla, i da je to je delo molekularnih biologa.

Dodaje i da "nije poznato s kojim ciljem je to urađeno.

"Moj posao je iznošenje činjenica, nikoga ne optužujem, i ne znam ko je to učinio i zašto. Moguće je da su hteli da proizvedu vakcinu protiv HIV virusa“, pretpostavlja nobelovac.

U intervjuu za portal "Pourquoi docteur", on je izjavio da je "taj virus izašao iz laboratorije iz Vuhana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu