Koronavirus stigao u Jemen, "Najgori scenario 28 miliona zaraženih, a samo 1.500 bolničkih kreveta"

Prvi slučaj koronavirusa zabeležen je u ratom razorenom Jemenu, javlja Raša tudej.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2020.

18:15

Koronavirus stigao u Jemen,
Ilustracija: EPA-EFE/ Najeeb Almahoobi

Lokalni zdravstveni zvaničnik upozorio je da bi, zbog toga što ratom opustošena nacija nije spremna za pandemiju, zaraza mogla da se proširi na 90 odsto stanovništva.

Prvi slučaj je zabeležen u istočnoj provinciji Hadharmau, objavio je Odbor za vanredne situacije u Jemenu.

Pacijent je, kako se navodi, u stabilnom stanju i nalazi se na lečenju.

Jemen je opustošen konfliktom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su pobunjenici Huti preuzeli kontrolu nad većim delom zapadnog dela zemlje i prisilili predsednika Abdrabuha Mansura Hada da pobegne u inostranstvo.

Sukob je pogoršan po izbijanju smrtonosne kolere i zbog opštom gladi, zbog čega je za 24 miliona ljudi neophodna humanitarna pomoć, upozorile su Ujedinjene nacije.

Jemenski zvaničnici oglasili su uzbunu zbog ekstremne ugroženosti nacije od kovida 19 zbog kolapsa zdravstvenog sistema te zemlje, koji je uništen tokom silnih ratova.

Ministar zdravlja Taha al Mutavakel upozorio je vladu, koju predvode Huti, da bolnice u toj zemlji imaju samo 1.500 kreveta.

"Ako epidemija uđe u Jemen, biće nam potrebno milion kreveta samo za dva meseca", rekao je on zvaničnicima.

Upozorio je da će u najgorem scenariju do 28 miliona ljudi, što je oko 90 stanovništva, moći da se zarazi u narednim nedeljama.

Ministar je pozvao UN i druge svetske organizacije da obezbede Jemenu respiratore i drugu neophodnu opremu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: