Nova žrtva koronavirusa u Severnoj Makedoniji

U Severnoj Makedoniji preminuo je još jedan pacijent oboleo od koronavirusa, pa je ukupan broj umrlih od te zaraze porastao na 10.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Christopher Furlong/ staff
Ilustracija: Getty images/ Christopher Furlong/ staff

Kako je na onlajn konferenciji saopštio ministar zdravlja Venko Filipče, na Klinici za infektivne bolesti preminula je 65-godišnja pacijetkinja, koja je bila gojazna, a imala je i brojne prethodne bolesti, oboljenja pluća i srca, kao i dijabetes.

Kako je istakao Filipče, sa Klinike za infektivne bolesti danas je ispisano pet pacijenta koji su na dva kontrolna testa imali negativan rezultat, u dobrom su zdravstvenim stanju i biće upućeni na kućno lečenje. Do sada je u Severnoj Makedoniji, na Infektivnoj klinici, ukupno izlečeno ukupno 17 ljudi koji su bili zaraženi koronavirusom. Filipče je rekao da je u prethodna 24 sata registrovano 25 novih slučajeva koronavirusa, pa kupan broj dijagnostikovanih pacijenata danas iznosi 354, od čega je više od polovine u Skoplju (183). Posle Skoplja, veći broj obolelih od koronavirusa registovan je u Kumanovu (54), Debru (47) i Tetovu (13), dok je u ostalim mestima broj potvrđenih slučajeva jednocifren. Filipče je ocenio da je uspostavljena organizacija makedonskog zdravstvenog sistema sasvim solidna i istakao da misli da je spreman za "pik", koji se, prema procenama, očekuje krajem aprila. Prema njegovim rečima, model koji se primenjuje po uzoru na Nemačku je sasvim solidan za uslove, prema kojem se teški i srednje teški pacijenti leče u institucijama, a lakši sliučajevi su na kućnom lečenju. "Spremni smo da u bolnice primimo i mnogo veći broj pacijenata nego što sada ima", rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

strana 1 od 146 idi na stranu