Češka zaplenila pomoć koju je Kina poslala Italiji, sve otkrio novinar

Sa nadom Italija čeka večerašnji izveštaj o broju novozaraženih i umrlih u zemlji, jer je prvi put od početka epidemije juče zabeležen blagi pad njihovog broja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2020.

14:19

Češka zaplenila pomoć koju je Kina poslala Italiji, sve otkrio novinar
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ohrabrujući podatak, tvrde epidemiolozi, koji najavljuju da bi ovo bi mogla biti odlučujuća sedmica za borbu Italije protiv širenja koronavirusa.

U nekoliko sela (Vo i Kodogno) koji su bili epicentar zaraze koronavirusom i gde se bolest u Italiji prvo pojavila, nema novih slučajeva zaraze.

Đulijano Martini, gradonačelnik Voa, rekao je da su primenili karantin i sa velikim osećajem odgovornost stanovništva, napravili dva testiranja za 95 odsto stanovništva.

"Izolacija je započela u Kodonju 23. februara, 48 sati nakon prve žrtve virusa. Nakon otprilike 21 dana izolacije, broj novih zaraženih je spao na nulu", rekao je gradonačelnih Voa.

Italijanska vlada uputila je zahtev Pentagonu za pomoć u medicinskom materijalu.

U zemlju je već stigla pomoć iz Kine, Kube i Rusije.

Na društvenim mrežama dolazak kubanskih lekara pozdravljen je sa velikim entuzijazmom i emocijama.

Nasuprot, u glavnim medijima vest ili nije objavljena ili joj je dat mali značaj.

Potvrđena je jučerašnja vest da je Češka konfiskovala medicinski materijal koji je iz Kine naručen i kargo avionom prevožen do Italije (avio-sabraćaj između Kine i Italije je obustavljen zbog epidemije).

Slučaj je otkriven zahvaljujući novinaru. Važno je, čini se, napisati njegovo ime: Lukas Lev Cervinka, inače član opozicione Partije pirata.

Danas je stiglo izvinjenje čeških vlasti koje su na zahtev italijanske ambasade, ne čekajući rezultate policijske istrage slučaja, uputili u Italiju medicinski materijal u količini koja je zaplenjena i već distribuirana.

Italijanska vlada je donela odluku o prestanku rada svih fabrika i svake proizvodnje koja nije neophodna u vreme epidemije, da bi se smanjilo na minimum kretanje ljudi od kuće do posla.

Ali pre nego što je vladin dekret objavljen, veliki industrijalci uspeli su da u naredbi isposluju izuzetke za sebe i produže rad u fabrikama koje ne proizvode esencijalnu robu.

Oštro su reagovali sindikati, optužili su vladu za slabost prema zahtevima velike industrije i zapretili generalnim štrajkom već u sredu ukoliko vlada ne udovolji njihovom zahtevu: "Na prvom mestu zdravlje zaposlenih".

Italijanska metalna, automobilska industrija danas prestaje da radi, takođe i tekstilne fabrike, a prema nekim procenama, ova mera koštaće nekoliko stotina milijardi evra mesečno.

U italijanskim fabrikama proizvode se delovi za čuvene svetske automobile, među kojima i one najluksuznije.

Međugradski saobracaj je sveden na minimum, između Milana i Rima saobraćaju samo dva voza, umesto nekoliko desetina u vreme bez epidemije.

Autobusi ne saobraćaju uopšte, a na putevima na kontrolnim punktovima policija i vojska proveravaju sve automobile i putnike.

Oni koji nemaju dozvolu za kretanje, kažnjavaju se na licu mesta.

Uprkos vladinoj naredbi o zabrani kretanja i oštrim kaznama predviđenim za one koji naredbu ne poštuju, na jugu Italije zabeležene su nepregledne kolone vozila, sa putnicima koji nemaju dozvolu kretanja, a pokušavaju da se ukrcaju na privatne trajekte i da iz Mesine pređu u Kalabriju.

Guverner regiona Sicilija Nelo Musumeci pozvao je u pomoć Vladu i snage reda kako bi uspostavio red i poštovanje vladinih naredbi.

Dvostruku dramu u vreme epidemije preživljavaju porodice onih Italijana koji su se u vreme epidemije zatekli u inostranstvu, bilo da rade, ili su se zatekli daleko od kuće kao deo studentske razmene.

Oni su sada blokirani u drugim zemljama, ne mogu ni izaći niti se vratiti kući. Na vladu se apeluje da nađe načina da se i ovi problemi nekako reše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: