Protest opozicije na ulicama Skoplja: Protiv nepravde vlasti Zorana Zaeva

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE organizvala je u Skoplju protest za pravdu i "protiv nepravde vlasti Zaeva",okupilo se više hiljada ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 25.02.2020.

22:23

Protest opozicije na ulicama Skoplja: Protiv nepravde vlasti Zorana Zaeva
Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Lider te partije Hristijan Mickoski optužio je glavnog političkog oponenta lidera SDSM i bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva za kriminal i za zloupotrebu vlasti i pravosudja.

"Zoran Zaev je kriv zato što je u isto vreme premijer, tužilac i sudija. Zaev je i trgovac vitalnim organima naše Makedonije i pravdoubica", rekao je Mickoski i zatražio pokretanje istrage na osnovu objavljenih tajno napravljenih snimaka Zaeva, koji prema njegovim rečima, to i dokazuju.

Kasko je oceniio Mickoski, "sudska i tužilačka vlast su brutalno zgaženi", a "glavni savetnici i zaštitnici kriminala Zaeva su (tužioci) Vilma Ruskovska i Ljubomir Joveski, nekoliko vrhovnih sudija i nekoliko medijskih sluga".

Protest opozicione VMRO DPMNE najavljen kao "Gradjanski protest protiv nepravde - Zaev je kriv", počeo je pred zgradom državnog tužilaštva u novobaroknoj zgradi na vardarskom keju, a završen nekoliko stotina metara dalje kod Vrhovnog suda u sudskom kompleksu.

Na protestu su članovi i pristalice VMRO DPMNE uzvikivali "želimo pravdu", "Nikada severna, samo Makedonija", pevali su patriotske pesme, mahali makedonskim zastavama, a glavni transparent je bio "Zaev je kriv".

Vladajuća stranka SDSM je prethodne sedmice u Skoplju organizovala "Gradjanski marš za snažno, nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo", na kojem je kritikovana neefikasnost pravosudja i zatraženo je da se "oslobodi straha" od VMRO DPMNE koja je tokom desetogodišnje vladavine "zarobila i korumpirala pravosudje".

Od osamostaljivanja zemlje početkom '90-tih u Makedoniji se na vlasti smenjuju dve najveće partije SDSM i VMRO DPMNE, sa svojim koalicionim parterima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: