Picula predstavio nacrt preporuka za proširenje EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Tonino Picula predstavio je u Strazburu nacrt preporuka za proširenje EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ STEPHANIE LECOCQ
EPA/ STEPHANIE LECOCQ

On je pozvao na nastavak i poboljšanje procesa i paralelno odvijanje interne reforme i proširenja Unije.

Picula je na sastanku Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta predstavio nacrt preporuka koje bi trebalo da budu pozicija Evropskog parlamenta u daljim razgovorima o proširenju EU na Zapadni Balkan.

On je naglasio da su u pitanju ”ključne poruke” koje Evropski parlament šalje Evropskom savetu, Evropskoj komisiji i Visokom predstavniku EU za spoljne poslove.

"One su podrška samom procesu proširenja EU, njegovom nastavku, ideji da se interna reforma Unije i njeno proširenje mogu odvijati paralelno jer ne isključuju jedno drugo, ali i naš stav da politička situacija unutar pojedinih članica Unije ne može biti razlog za suspenziju celog procesa proširenja”, izjavio je Picula.

Piculin izveštaj sa preporukama podržava neke od ideja koje je Evropska komisija već predstavila u novoj metodologiji procesa pristupanja.

Predlaže se tako otvaranje poglavlja u klasterima, kako bi se grupisanjem tema i politika osigurale, ali i moguće ubrzale konkretne reforme.

Preporuke zahtevaju i jasnija merila uspeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidata, kao i kontinuiranu evropsku podršku tokom celog procesa.

Uz to, predlaže se da kandidati koji su već otvorili pregovore mogu nastaviti po novoj metodologiji, ako to sami zatraže.

U nacrtu preporuka, izvestilac za Zapadni Balkan navodi i da će Evropski parlament tražiti veću ulogu u procesu proširenja kako zbog
svoje posvećenosti jačanju demokratije u regionu tako i zbog jačanja podrške i pomoći zemljama u procesu pristupanja.

Picula, nekadašnji šef hrvatske diplomatije, zalaže se i za to da se uz redovne godišnje izvešataje Evropskog parlamenta, evropski parlamentarci više zalažu i podržavaju proces pristupanja zemalja kandidata EU.

Evropski parlament će o izvešatju, odnosno nacrtu preporuka o proširenju glasti na plenarnom zasedanju u aprilu, kako bi svojom pozicijom doprineo uspešnosti samita EU - Zapadni Balkan planiranog za maj u Zagrebu.

"Očekujem da ćemo na Zagrebačkom samitu kroz dijalog stvoriti platformu za održiva ulaganja na Zapadnom Balkanu i osigurati kontinuiranu podršku procesu proširenja u budućnosti”, zaključio je Picula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu