Da li će konačno biti rešena misterija stara 34 godine: Ko je ubio Ulofa Palmea?

Stokholm -- Jedan od najmisterioznijh atentata na svetu, ubistvo švedskog premijera Ulofa Palmea pre 34 godine možda će ipak biti rešeno.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE  CLAUDIO BRESCIANI
EPA/EFE CLAUDIO BRESCIANI

Glavni tužilac u tom slučaju Krister Peterson izjavio je da je "uveren da može da izloži šta se dogodilo i ko je za to odgovoran".

"Moj cilj je da izložim (optužnicu u vezi sa ovim slučajem) u prvoj polovini 2020", rekao je Peterson za švedsku SVT. On je istakao da je optimističan po tom pitanju.

"Naporno smo radili i imamo tragove u koje prilično verujemo", naveo je Peterson.

Upitan da li je istraga bliža rešavanju slučajeva, Peterson je odgovorio: "Po mom mišljenju, da".

Peterson, koji nije imenovao mogućeg osumnjičenog, niti precizirao kada će optužnica biti objavljena, naveo je da bi, u suprotnom, slučaj bio zatvoren, prenosi AP.

Palme je ubijen u Stokholmu 28. februara 1986. godine nakon što se sa suprugom Lizbet vraćao iz bioskopa.

Lizbet Palme je povređena u napadu, a kasnije je kao napadača identifikovala Kristera Petersona, koji je osuđen za Palmeovo ubistvo. Ta presuda je, međutim, kasnije poništena, a ovaj atentat je postao nerešena misterija.

AP ukazuje i na slučajnost u sličnosti prezimena glavnog tužioca i glavnog osumnjičenog, s tom razlikom što se prezime tužioca piše Peterson, a osumnjičenog, koji je u međuvremenu preminuo Peterson.

strana 1 od 553 idi na stranu