Otac: Ako ga izruče SAD čeka ga smrtna kazna

Otac Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa, Džon Šipton izrazio je zabrinutost da će se njegov sin suočiti sa smrtnom kaznom ukoliko bude izručen SAD.

Izvor: B92

Utorak, 18.02.2020.

08:31

Otac: Ako ga izruče SAD čeka ga smrtna kazna
EPA-EFE FACUNDO ARRIZABALAGA

On je u intervjuu za BBC rekao, uoči kontroverznog saslušanja o izručivanju koje bi trebalo da počne sledeće nedelje, da je zabrinut i za Asanžovo zdravlje jer je "neprekidno anksiozan".

S druge strane, kolega Asanža, Kristin Hrafnson, je izjavio da on nije više u samici u londonskom zatvoru i da je njegovo zdravstveno stanje bolje.

Hrafnson je to rekao na konferenciji za novinare, uoči kontroverznog saslušanja o izručenju Asanža SAD, koje bi trebalo da počne sledeće nedelje.

SAD traže Asanža po 18 tačaka optužbi za pokušaj hakovanja, curenje informacija i kršenje Zakona o špijunaži. Ukoliko bude osuđen, preti mu više desetina godina u zatvoru.

Asanžove pristalice izrazile su zabrinutost zbog toga kako se postupa prema nejmu u zatvoru i kako to utiče njegovo zdravlje, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: