"Invazija" migranata u Srbiju, nadiru sa svih strana: Već sad ih je oko 6.500

Beograd -- Od zatvaranja "balkanske rute" u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego ove zime, piše "Politika".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Komeserijat za izbeglice procenjuje da ih je oko 6.500.

UNHCR barata približno istom brojkom (6.600), dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000.

Ponajviše ih je iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka, država severne Afrike..., navodi list u izdanju od utorka.

Kako precizira Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije, od marta 2016. u našim prihvatnim centrima boravilo je između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je oko 5.500.

Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

Problem je što, kako se navodi, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz.

Procena je da duž državnih međa Mađarske, Hrvatske i BiH ima između 800 i 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

Sadašnje "jezgro" migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske.
Reč je, piše list, o takozvanom izgurivanju (push back), metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih država.

Međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale su i slučajeve lančanog izgurivanja - iz Slovenije u Hrvatrsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju.

Prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. evidentirano je 1.256 "pušbekovanih" iz okolnih zemalja, najviše iz Hrvatske i Madjarske.

strana 1 od 102 idi na stranu