"U BiH kritično zbog migrantske krize - moguća eskalacija"

Problem ilegalnih migracija u BiH već je doveo do kritičnog stanja u zemlji, a izvesno je da će ono biti još gore upozorili su zvaničnici Unsko-sanskog kantona.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kako navode, razlog je taj što i dalje nema koordinacije u preduzimanju potrebnih mera, ni najava da bi novi saziv Saveta ministara mogao odlučnije da se angažuje.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić ukazao je na to da nema nikakve koordinacije između državnog i nižih novoa vlasti.

On je za "Nezavisne" rekao da su svi kolektivni smeštajni kapaciteti odavno popunjeni, kao i da u BiH ne postoji nikakav konsolidovan plan upravljanja migracijama.

Dodao je da je lokalna policija pritom izložena izazovima koje jedva savladava jer se broj krivičnih dela neprestano povećava, a u budžetu nema novca za povećanje broja policajaca.

Prema procenama vlasti u Bihaću, u tom delu BiH trenutno boravi oko 5.000 ilegalnih migranata, prenosi Hina.

Agencija navodi da samo 3.500 njih boravi u prihvatnim centrima, dok su ostali prepušteni sami sebi, borave u privatnom smeštaju ukoliko imaju novca, dok drugi spavaju po napuštenim i ruševnim objektima u urbanim središtima.

Blaga zima već je sada podstakla ilegalne migrante da pokušaju da nastave put ka zapadnim granicama BiH, pa oni sada svakodnevno u sve većem broju pristižu u Unsko-sanski kanton.

Prema podacima lokalne policije, svakog dana u proseku stigne najmanje 80 ilegalnih migranata, a za njihov smeštaj nema prostora.

strana 1 od 173 idi na stranu