Većina Srba i Albanaca na KiM žele međuetničko pomirenje

Većina Albanaca i Srba na Kosovu i Metohiju podržava međuetničko pomirenje, pokazuju rezultati predstavljenog istraživanja koje je sproveo Program za razvoj UN.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposiphotos/ Ruletkka
Ilustracija: Deposiphotos/ Ruletkka

Zabrinuto za svoju bezbednost je 46 odsto Srba i navodi da se ne oseća sigurno na javnim mestima.

Istraživanje pod nazivom Puls javnosti pokazalo je i da 60 odsto anketiranih iz severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da pomirenje nije potrebno, kao i da 73 odsto ispitanika iz te opštine i 92 odsto iz Gračanice tvrdi da im nije prijatno ili im je vrlo neprijatno da žive u multietničkom okruženju.

Iako se etničke grupe razlikuju u razumevanju koncepta pomirenja, svi kažu da su kažnjavanje onih koji su počinili zločine tokom rata na Kosovu i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od suštinskog značaja za postizanje pomirenja na Kosovu, navodi se u zaključcima istraživanja.

"Pored toga, učesnici fokus grupa smatraju da postoji mnogo 'otvorenih rana' iz oružanog sukoba 1998-1999. godine koje je potrebno rešiti pre nego što se pomirenje postigne. Kosovski Albanci su takođe rekli da je pitanje osoba nestalih tokom sukoba važna prepreka u tom pogledu", ocenjuje se u analizi.

Skoro polovina ispitanika nezadovoljna je radom kosovskih javnih institucija na promociji pomirenja i veruje da institucije nisu učinile dovoljno na podršci žrtvama koje su doživele kršenje ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998-1999. godine.

"Javna bezbednost zabrinjava 46 odsto kosovskih Srba koji tvrde da se na ulici osećaju pomalo nesigurno. Postoji snažna pozitivna veza između osećaja sigurnosti ispitanika na ulici i njihovog pogleda na pomirenje", kaže se u zaključcima istraživanja.

Navodi se i da se kosovski Srbi i Albanci međusobno optužuju da ne žele pomirenje, ali i da većina pripadnika dva naroda podržava međuetničko pomirenje na Kosovu.

Ispitanici su kao jednu od ključnih prepreka pomirenju naveli kulturne razlike, uključujući jezičke barijere. Istraživanje je pokazalo i da 47 odsto anketiranih smatra da je učešće međunarodne zajednice u postizanju pomirenja veoma važno, dok 31 odsto smatra da je donekle važno.

strana 1 od 78 idi na stranu