Dodik bi da napravi odlučujući korak; Izetbegović: Nije Dejton švedski sto

Republika Srpska će formirati svoje državne nezavisne organe i ići svojim putem, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 12.02.2020.

20:46

Dodik bi da napravi odlučujući korak; Izetbegović: Nije Dejton švedski sto
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predstavnici RS ostaju da rade u organima, ali se neće odlučivati, kazao je danas Dodik nakon odluke da će predstavnici Srba u zajedničkim institucijama prestati da učestvuju u odlučivanju i da će bojkotovati rad.

"Okupićemo sve Srbe koji tamo rade. Dogovoreno je da to bude na nivou Parlamenta, Saveta ministara. Neće se donositi nijedna odluka dok se ne reši pitanje stranih sudija. Nastavljaju praksu koju je vršio Visoki predstavnik, najčešće se donose odluke loše za RS", rekao je Dodik za sarajevsku N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, nigde ne postoji da je Ustavni sud ustavotvorac i da on može da odluči samo da li je nešto u skladu sa Ustavom ili ne.

"Veoma jasno u Ustavu se kaže da BiH pripada nadležnost koja je navedena ustavom. To nije imovina. Ne bi entitet sprovodio privatizaciju i upravljao javnim sektorom da je to bila odluka samog Dejtonskog sporazuma. Ovo je skrnavljenje, to je način na koji Ustavni sud želi da ukine RS", rekao je Dodik.

Kako kaže RS će ići svojim putem.

"RS će ići svojim putem, formirati svoje državne nezavisne organe i funkcionisati na teritoriji RS. Ima sve elemente države, svoje institucije, svoj narod. Dejton je već prekršen, mnogim odlukama Visokog predstavnika. Imate niz odluka Ustavnog suda koji su na zahtev čak Alije Izetbegovića, tada se odredio Ustavni sud i rekao da je imovina određena Ustavnim sudom", rekao je Dodik.

Rekao je i da će srpski predstavnici biti u institucijama do momenta dok ne shvate da ne postoji mogućnost da se dogovore.

"Ovo pravna država? Ovo je pravno da ne kažem šta. Dejtonski sporazum je urušen mnogo puta ranije, sve odluke su bile na štetu RS. Obaveza je Amerikanaca da se ne mešaju, a to rade. Što se nas tiče, mi ćemo otići na NSRS nikad uvereniji da radimo ozbiljan posao za naš narod i doneti odluku kakvu smo najavili i to će se proširiti", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je "dosta toga da se o pravima brine Američka ambasada" i istakao da postoji mogućnost da Narodna skupština RS na posebnoj sednici poništi ranije date saglasnosti za prenošenje nadležnosti na nivo BiH u vezi sa vojskom, indirektnim oporezivanjem i Visokim sudskim i tužilačkim savjetom.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud BiH nastavlja da se bavi antisrpskom praksom OHR-a.

Dodik je potvrdio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njega i predsednika RS Željku Cvijanović pozvao na razgovor u Beograd i naglasio da je to još jedna dobra prilika da Vučića upozna o najnovijim pokušajima diskreditacije ustavno-pranog položaja Republike Srpske.

Reakcije na Dodika

Nova kriza u BiH izbila je jer u RS-u ne žele da prihvate presudu Ustavnog suda po kojoj je poljoprivredno zemljište vlasništvo države, a ne entiteta, piše Jutarnji.hr.

Bakir Izetbegović je optužio Milorada Dodika da već petnaest godina stalno proizvodi nove krize u BiH, a da sada to čini pojačanim intenzitetom.

"U ovom trenutku je to potpuno neprihvatljivo a pitanje je hoće li ikada biti prihvatljivo. To je naprosto ustavna kategorija, kao recimo entitetsko glasanje. Možemo se jednoga dana, nekad u daljoj budućnosti, eventualno dogovoriti da ovo dvoje rešimo u paketu", kazao je Izetbegović za portal Faktor.

Entitetsko glasanje je mehanizam koji entitetima, a uglavnom RS-u omogućuje da u državnom parlamentu blokira donošenje bilo kog zakona ukoliko ga ne podrži najmanje dve trećine zastupnika koji dolaze iz jednog entiteta.

Izetbegović je istakao kako se u RS-u prema Dejtonskom sporazumu odnose kao prema švedskom stolu s kog uzimaju samo ono što im se sviđa.

"I mi bismo rado izabrali zemlju bez entitetskih podela, parlamentarne procedure bez entitetskog glasanja, imenovanja bez pariteta koji su redovno na štetu najbrojnijeg naroda ali Dejtonski mirovni sporazum je prihvaćen i potpisan takav kakav je. I primenjivaće se u celosti. Ustavni sud s nezavisnim i profesionalnim stranim sudijama je neophodan ovoj zemlji i nikakvi ultimatumi niti blokade nas neće naterati da se odreknemo tog mehanizma", rekao je čelnik najveće bošnjačke stranke u BiH.

I bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović odbacio je zahteve iz RS-a.

"Ustavni sud donosi odluke koje smo svi dužni poštovati i o njima nema rasprave. Svako odbijanje odluka Ustavnog suda predstavlja kazneno delo i sada su na potezu Tužilaštvo BiH i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) kao i države koje su svedoci Dejtonskog sporazuma", rekao je novinarima u Sarajevu Šefik Džaferović.

Iz OHR-a su na ultimatum iz Banje Luke reagovali izjavom u kojoj su naveli kako entiteti moraju da poštuju odluke Ustavnog suda i da o tome nema rasprave.

Na sličan način je reagovala i ambasada SAD u Sarajevu.

Naveli su kako je Ustavni sud taj koji odlučuje šta je u skladu sa Ustavom, a ne političari.

"Poštovanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Europi", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: