Zbog izjava Trampa i Makrona NATO pao u očima građana

Slika NATO-a u javnosti SAD i Francuske znatno je narušena nakon što su predsednici tih zemalja prošle godine doveli u pitanje vrednost zapadne alijanse.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

16:28

Zbog izjava Trampa i Makrona NATO pao u očima građana
Ilustracija: Depositphotos/ mbangemann

Ovo su rekli predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron, na osnovu rezultata istraživanja američke agencije Pju riserč center (Pew Research Center).

U analizi se navodi da je pozitivna ocena NATO-a u SAD prošle godine pala na 52 odsto, sa 64 odsto, koliko je zabeleženo u 2018. godini.

U Francuskoj, čiji je predsednik prošle godine izjavio da je NATO doživeo moždanu smrt, o Alijansi je u prošloj godini pozitivan utisak imalo 49 odsto ispitanika, dok je to u 2017. bilo 60 odsto, a za 2018. godinu podaci još nisu dostupni.

Zvaničnici NATO-a već dugo strahuju da Trampova slika Alijanse u krizi može da naruši podršku javnosti u SAD. U studiji se napominje da je podrška Alijansi opala i u nekim drugim zemljama, uključujući Nemačku, u kojoj je podrška u 2019. godini pala na 57 odsto sa 63 odsto, koliko je bila u 2018. godini.

U Velikoj Britaniji, gde NATO dobija na većem značaju, mada više simbolički, s obzirom na izlazak zemlje iz EU, situacija je obrnuta, pa je podrška Alijansi u prošloj godini porasla na 65 odsto sa 62 odsto 2017. godine.

Studija u celini pokazuje da 53 odsto ljudi u 16 zemalja članica NATO-a ima pozitivno mišljenje o NATO-u, dok manje od trećine izražava negativan stav. Najboje mišljenje o Alijansi imaju Poljaci, dok je ona najmanje cenjena u Turskoj.

NATO, koji je osnovan 1949. godine kao protivteža Sovjetskom savezu, oslanja se na američku vojnu superiornost.

Dok su Makronovi komentari zaprepastili su ostale lidere NATO-a uoči decembarskog samita u Velikoj Britaniji, Tramp od stupanja na dužnost 2017. godine napada saveznike da premalo izdvajaju iz svojh budžeta za odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: