"Koncentracioni logori za decu su ustaški izum"

Profesor dr Gideon Grajf izjavio je da je Jasenovac predstavljao "balkanski Aušvic", te da su ustaše, za razliku od Nemaca, uživale u ubijanju.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
EPA/ FRISCO GENTSCH
EPA/ FRISCO GENTSCH

Izraelski istoričar je u svojoj studiji nabrojao 57 načina na koje su ustaše ubijale ljude.

"Uz poklič 'Za dom spremni', ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijali su o zidove", naveo je Grajf u intervjuu za Večernje novosti.

Grajf ističe da su ustaše težile ka tome da nadmaše naciste i da su u Jasenovcu to i uspele, dok su Nemci težili da ostanu "čistih ruku".

"Nemačka filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način. Šta to znači? Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama", rekao je Grajf.

On smatra da vrhunac ustaških zlodela predstavljaju koncentracioni logori za decu,

"Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin", zaključio je Grajf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu