"Koncentracioni logori za decu su ustaški izum"

Profesor dr Gideon Grajf izjavio je da je Jasenovac predstavljao "balkanski Aušvic", te da su ustaše, za razliku od Nemaca, uživale u ubijanju.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 27.01.2020.

18:30

EPA/ FRISCO GENTSCH

Izraelski istoričar je u svojoj studiji nabrojao 57 načina na koje su ustaše ubijale ljude.

"Uz poklič 'Za dom spremni', ustaše su svoje žrtve, pre svih Srbe, davile u Savi, trovale cijanidom, topile u sapun, ubijale čekićem, maljem, vešale ih, čupale im grkljane, odsecale testise, vadile im delove utrobe, ubijale trudnice strujom... Dečje glave razbijali su o zidove", naveo je Grajf u intervjuu za Večernje novosti.

Grajf ističe da su ustaše težile ka tome da nadmaše naciste i da su u Jasenovcu to i uspele, dok su Nemci težili da ostanu "čistih ruku".

"Nemačka filozofija ubijanja je bila: ubijmo ljude na veoma čist način. Šta to znači? Mi nikada nećemo držati žrtvu u svojim rukama. Nikada nećemo isprljati ruke njenom krvlju. Ubijaćemo na tehnički, industrijski način. Tako su osmislili industrijalizaciju smrti. Novi sistem je radio kao fabrika s gasnim komorama u kojima nije bilo direktnog kontakta ubice sa žrtvama", rekao je Grajf.

On smatra da vrhunac ustaških zlodela predstavljaju koncentracioni logori za decu,

"Logori u kojima su deca izgladnjivana do smrti tipičan su ustaški izum, koji potvrđuje najmonstruozniji, neponovljiv zločin", zaključio je Grajf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: