Nova preporuka SZO: Pripremite se, smrtonosni virus se širi

Stručnjaci Međunarodne komisije za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije preporučili svim zemljama da se pripreme za dalje širenje koronavirusa.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung
Foto: Tanjug/AP/Kin Cheung

Otkriven izvor zaraze novim virusom?

Šire se snimci ljudi koji, kao pokošeni, padaju mrtvi od korona virusa VIDEO

Novi virus stigao u Evropu

Najviši nivo pretnje u Pekingu: Hitne mere, katanac na Kineskom zidu i Zabranjenom gradu

Takođe, kako prenose agencija Srna i "Blic", vladama i ostalim zvaničnicima svih zemalja se preporučuje da preduzmu mere predostrožnosti, saopšteno je na internet-stranici SZO.

U saopštenju se navodi da se očekuje da se može dogoditi unošenje zaraze koronavirusom u bilo koju zemlju, te da bi sve države trebalo da se pripreme za suzbijanje širenja aktivnim praćenjem situacije, ranim otkrivanjem zaraze, izolovanjem i kontrolisanjem slučajeva, praćenjem kontakata, sprečavanjem daljeg širenja i dostavljanjem svih podataka Organizaciji.

SZO u izveštaju poziva zemlje da posebno obrate pažnju na smanjenje zaraze kod ljudi, sprečavanje sekundarnog prenošenja i širenja na međunarodnom nivou, kao i da doprinesu međunarodnom odgovoru multisektorskom komunikacijom i saradnjom, te da aktivno učestvuju u dobijanju saznanja o virusu i zarazi.

Međunarodna organizacija pozvala je globalnu zajednicu da pokaže solidarnost i saradnju u pronalaženju izvora novog virusa i otkrivanju punog potencijala prenošenja, kao i za sprovođenje istraživanja sa ciljem pronalaženja potrebnog leka.

Broj slučajeva novog korona virusa verovatno će nastaviti da raste u Kini, izjavio je portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević. Inače, u Kini je do sada od posledica zaraze preminulo 26 ljudi.

"Fokus nije toliko na broju slučajeva, za koje znamo da će porasti", rekao je portparol SZO u Ženevi. On je naveo da su kineske vlasti do sada zvanično prijavile 830 obolelih i 26 smrtnih slučajeva.

strana 1 od 573 idi na stranu