Koha: DSK ima kandidata za predsednika privremenih institucija; DSK demantuje

Demokratski savez Kosova predložio je sadašnjeg potpredsednika kosovske skupštine Kujtima Šalju za kandidata za predsednika privremenih institucija u Prištini.

Izvor: B92

Subota, 11.01.2020.

18:27

Koha: DSK ima kandidata za predsednika privremenih institucija; DSK demantuje
Ilustracija: EPA-EFE/ Kushtrim Ternava

Informaciju je prenela prištinska Koha.

Kujtim Šalja (45) je profesor književnosti, a političku karijeru počeo je 2014. godine, kada je kao kandidat Demokratskog saveza Kosova izabran za poslanika u kosovskoj skupštini.

Bio je potpredsednik vlade u Prištini i ministar kulture.

Šalja je član predsedništva DSK i predsednik ekspertskog tima te stranke za obrazovanje i nauku.

Od kako su počeli pregovori između Samoopredeljenja i DSK o formiranju nove kosovske vlade, partija Ise Mustafe insistirala je da deo koalicinog sporazuma bude i dogovor o tome da mesto kosovskog predsednika, kada istekne mandat Hašimu Tačiju, pripadne toj političkoj stranci.

Osim mesta predsednika privremenih insitucija u Prištini, prema izvorima unutar DSK, ova stranka želi da u raspodeli resora u budućoj vladi uzme i ministarstvo spoljnih poslova, dok Samoopredeljenje ne želi da se odrekne tog ministarstva, prenosi Kosovo Online.

Sastanci lidera Samoopredeljenja i DSK Aljbina Kurtija i Ise Mustafe do sada su završavani bez postignutog dogovora o formiranju nove vlade, a očekuje se da će do novih susreta doći tokom sledeće nedelje.

DSK demantovao navode

Portparol Demokratskog saveza Kosova (DSK), Besian Mustafa tvrdi da njegova stranka nije predložila bilo koga za funkciju budućeg predsednika privremenih institucija u Prištini, kako su to objavili neki prištinski mediji.

Prema rečima Mustafe, DSK nečhe dati ime za predsednika sve dok ne dođe vreme da se izabere predsednik, prenosi portal Kosovo onlajn.

"Izveštavanja o bilo kojem imenu koje je DSK navodno predložio za predsednika lažno je i u pitanju su spekulacije. DSK neće izlaziti sa imenom za predsednika sve dok ne dođe vreme da se izabere predsednik", rekao je Mustafa.

Prištinski mediji objavili su ranije da će Kujtim Šalja, potpredsednik kosovske skupštine, biti kandidat ove stranke za predsednika privremenih institucija u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: