Uhapšeni saradnici bivšeg direktora Nisana za kojim je Interpol raspisao poternicu

Turska policija uhapsila je sedam osoba, pod sumnjom da su prevezli bivšeg direktora Nisana Karlosa Gosna dok je iz Japana bežao u Liban.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.01.2020.

14:24

Uhapšeni saradnici bivšeg direktora Nisana za kojim je Interpol raspisao poternicu
Getty Images/Junko Kimura

Gosn (65) je pre tri dana pobegao u Liban iz Japana, gde je optužen za finansijske malverzacije.

Hapšenja su usledila nakon istrage ministarstva unutrašnjih poslova o tome kako je Gosn putovao kroz Tursku, gde se zaustavio na putu za Liban.

Gosn, koji ima brazilsko, francusko i libansko državljanstvo, uhapšen je u Japanu u novembru 2018. godine, gde ga terete da je izvršio višemilionsku uplatu Nisanovom distributeru u Omanu.

Nisan ga je naknadno tužio da je novac firme usmeravao za lično bogaćenje, dok ga japanske poreske vlasti terete da je prijavio manju platu od one koju je imao.

Liban je primio crvenu Interpolovu poternicu koja je raspisana za bivšim direktorom Nisana. Kako se navodi, poternica tek treba da bude prosleđena pravosudnim organima.

On je negirao da je učinio išta loše, a njegovi advokati optužili su japansku vladu za zaveru protiv njega.

U Japanu vlada nedoumica kako je Gosn mogao da orkestrira svoj odlazak iz zemlje, s obzirom na to da je bio pod strogim nadzorom vlasti kada je pušten iz pritvora uz kauciju i imajući u vidu da je predao sve pasoše.

Japan ima sporazum o ekstradiciji samo sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom, prema ministarstvu pravde, što znači da bi moglo da bude teško izvodljivo prinudno vraćanje Gosna na suđenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: